OŠ Toma Brejca Kamnik

Marja, Nik, Lidija

Spoznaj ekipo iz OŠ Toma Brejca Kamnik!

Na Osnovni šoli Toma Brejca smo dejavni in uspešni na številnih področjih. V kvizu Male sive celice uspešno sodelujemo že od samega začetka. Naši učenci so bili leta 2003 in 2015 zmagovalci, leta 2004 finalisti in 2014 še polfinalisti. Iz naše šole je bil tudi zmagovalec Abecede. Po številu zlatih priznanj smo tudi med najbolj uspešnimi šolami v Sloveniji, saj na državnih tekmovanjih iz znanja, predvsem s področja matematike, logike in prostorske predstavljivosti, vsako leto naši učenci usvojijo od 30 do 40 zlatih priznanj.
Na mednarodnem športnem tekmovanju Žogarija, ki med mlade širi vrednote, kot so solidarnost, poštenost in odgovornost, so v šolskem letu 2014/15 naši športniki na mednarodnem finalu v Ljubljani dvignili najvišji pokal, v šolskem letu 2015/16 pa so se veselili tretjega mesta, ki so si ga z borbeno igro priigrali v madžarskem Monoštru. Nekateri učenci so strastni in ustvarjalni kuharji. Svoje kuharske kreacije so predstavljali na številnih kuharskih tekmovanjih ‒ na tekmovanju »Kuhna pa to« so učenke v šolskem letu 2014/2015 osvojile prvo mesto, prav tako so učenke na tekmovanju Zlata kuhalnica po najvišjem mestu posegle v šolskem letu 2018/19.
Nadpovprečno dejavni pa smo tudi na kulturnem in umetniškem področju. Vsako leto učenci naše šole sodelujejo na številnih likovnih natečajih v občinskem, državnem ali mednarodnem merilu in skoraj ni natečaja, na katerem se ne bi mogli pohvaliti z nagrado ali umetnino, ki je bila izbrana za razstavo. Nenazadnje se lahko pohvalimo z bogato zborovsko dejavnostjo. Na šoli delujejo kar trije pevski zbori, ki nas ne razveseljujejo le s koncerti, temveč so se večkrat udeležili tudi regijskih tekmovanj. Spomladi leta 2015 sta se starejši otroški pevski zbor in mladinski zbor udeležila regijskega tekmovanja, kjer sta osvojila zlato in srebrno priznanje ter številne druge nagrade.
V zadnjem desetletju smo pridobili nazive Eko šola, Kulturna šola in Zdrava šola in se pridružili številnim projektom, tekmovanjem ter natečajem.

Kamnik velja za eno najlepših in najstarejših srednjeveških mest v Sloveniji, saj je mestne pravice dobilo že leta 1229. Leži v naročju Kamniško-Savinjskih Alp. Mesto je znano po tem, da se je v njem rodil general Rudolf Maister. Poleg tega je poznano še po Malem gradu in legendi o Veroniki, gradu Zaprice, Starem gradu in okostju mamuta, ki so ga leta 1938 našli v Nevljah pri Kamniku. Mesto slovi tudi po prireditvah, ki so poznane po celi Sloveniji, najbolj odmevna so zagotovo Dnevi narodnih noš, ki obsegajo ples, glasbo in ostalo. Nadvse privlačna pa je tudi okolica: edinstvena Velika planina z najstarejše ohranjenim pastirskim naseljem, zelena Tuhinjska dolina z najvišje ležečimi termami Snovik v Sloveniji, Tunjice z Naravnim zdravilnim gajem, park v Arboretumu Volčji Potok ter Golf Arboretum.