Živilo za "posvetlitev" čaja

Dlje časa ko bomo imeli vrečko zelenega čaja v vroči vodi, bolj temno se bo obarvala. Nastajali bodo fenoli. Encim, ki pri rastlinah poskrbi za tvorbo fenolov in s tem za rjavo obarvanost vode, se imenuje polifenol oksidaza. Rjava barva, ki jo lahko hitro vidimo tudi pri narezanih jabolkih, predstavlja zaščitno pregrado pred mikroorganizmi. Na tak način rastlina svoje poškodovane dele dodatno zavaruje.

V čašah imamo pripravljene čaj, v vsako posodo pa dodamo eno od naštetih snovi in mešamo. Poglejmo rezultat. Ja, zagotovo smo najsvetlejši čaj dobili v primeru, ko smo dodali limono.
Vitamin C, ki je prisoten v limoni, vrača fenole v njihovo osnovno obliko. Podoben “trik” z limono lahko uporabite tudi na sadni kupi oz. na olupljenjem jabolku, banani; z dodajanjem limonovega soka namreč narezano sadje ne bo postalo rjavo.
Pravilen je odgovor A!

Podrobnosti o vsebini

Datum:

29.2.2020

Trajanje:

02:16 min

Kanal:

TV Slovenija 1

Oddaja:

Male sive celice

Vprašanje gledalcem

Odgovori