Lomljenje špagetov

Strokovnjaki za testenine sedaj nad našimi dejanji ne bodo navdušeni, saj pravijo, da špagetov pri kuhanju nikoli ne smemo razlomiti. Še dobro, da je to matematičen, in ne kuharski poskus, ker bi nam potem spodletelo. Lotimo se torej lomljenja špagetov.

Pri upogibanju špageta so napetosti največje na sredini oziroma na vrhu loka in tam bo špaget tudi počil. Poglejmo! Aha, oba konca odlomljenega špageta sta ob poku zanihala in se ukrivila tudi v nasprotni smeri. Ta nihljaj je zadoščal za nov zlom, saj so bili nekateri deli špageta napokani že zaradi prvotnega ukrivljanja. Špaget se je zato razletel na tri (oziroma štiri) kose.
Gre za nepričakovan razplet, saj bi pričakovali zlom na dva (ne nujno enako dolga) dela, in to se včasih tudi zgodi, vendar v več poskusih ugotovimo, da se špaget razleti na tri oziroma štiri dele. To se je torej zgodi zaradi ukrivljanja v eno in nato ukrivljanja v drugo smer.

Pravilen je odgovor C.

Podrobnosti o vsebini

Datum:

9.11.2019

Trajanje:

02:06 min

Kanal:

TV Slovenija 1

Oddaja:

Male sive celice

Vprašanje gledalcem

Odgovori