Smetana

Na mizi smo pripravili kozarce, ki so do polovice napolnjeni s smetano. Vsak naj vzame en kozarec in pokrovček, ki je zraven njega. Kozarec zapremo s pokrovčkom in dobro zatesnimo. Sedaj pa se začenja vaja za roke. Malo več kot pol minute moramo namreč dobro tresti vsak svoj kozarec.
No, smetana za stepanje ima visoko vsebnost maščobe. Maščoba je v njej v obliki kapljic, obdanih s stabilno membrano. Ob stepanju v smetano prihajajo zračni mehurčki, membrana kapljic pa postaja nestabilna. To povzroči stik maščobe z vodo, kar je energijsko zelo neugodno – voda in maščoba se namreč odbijata.
Maščobne molekule se tako pred vodo raje zatečejo k mehurčkom zraka, jih obdajo in tako ujamejo zrak v smetani. Stresanje kozarca zadostuje za potek tega procesa, s katerim pridemo do stepene smetane.
Če bi smetano še naprej stresali, bi izpostavili čedalje večje količine maščobe. Trigliceridi bi se tako uspešno našli med sabo in se zbrali skupaj. Zrak bi zopet zapustil tekočino, maščoba pa bi tvorila kepe – in tako bi dobili maslo.

Pri stepanju se molekule in z njimi kovalentne vezi ne spremenijo. Ključno vlogo odigra umešani zrak, in ne zaletavanje ob stene.
Tako je pravilen odgovor D.

Podrobnosti o vsebini

Datum:

25.5.2019

Trajanje:

03:20 min

Kanal:

TV Slovenija 1

Oddaja:

Male sive celice

Vprašanje gledalcem

Odgovori