Pokovka

Pokovka je posebna vrsta koruze, iz katere lahko pripravimo okusen prigrizek, saj njena zrna ob segrevanju počijo in se kar do petkrat povečajo. Ampak kako to, da zrna pokovke eksplodirajo v takšne puhaste dobrote?
Za poskus bomo uporabili epruveto, v kateri imamo vročo vodo. Na ustje epruvete smo že nataknili balon. Prižgemo gorilnik in se zaščitimo še z očali in rokavicami.
Tako sedaj lahko varno začnem segrevati. Kmalu opazimo, da voda v epruveti začne vreti in naš balon se zaradi nastanka plina oziroma vodne pare začenja napihovati.
In če to primerjamo s pokovko oziroma kokicami – v notranjosti zrn pokovke je prav tako voda in tudi ta pri segrevanju preide v plinasto agregatno stanje. To povzroči, da se molekule v zrnih gibljejo po vsem prostoru in ne trkajo samo druga v drugo, temveč tudi v koruzno lupino. Ta je sicer trdna, ampak ko kokica doseže temperaturo 180 °C in tlak 930 kPa, lupina popusti in poči. Normalni zračni tlak je sicer 101,3 kPa. To pomeni, da zrna pokovke in prav tako naš balon počijo zato, ker v notranjosti nastane večji tlak, kot je zunaj.
Pravilen odgovor je D.

Podrobnosti o vsebini

Datum:

25.5.2019

Trajanje:

03:01 min

Kanal:

TV Slovenija 1

Oddaja:

Male sive celice

Vprašanje gledalcem

Odgovori