Raztapljanje soli in sladkorja

V vsaki čaši imamo 1 dcl vode. V en kozarec bomo dodajali sol, v drug pa sladkor, in sproti mešali.
Pripravljene imamo merilne valje, v enem je pripravljeno približno 6 g soli oziroma sladkorja. Pa začnimo. Po 36 g dodane kuhinjske soli lahko opazimo, da na dnu kozarca sol ostaja in se ne raztaplja več. Pri dodajanju sladkorja pa se to ne zgodi, kar pomeni, da ga lahko dodam več. Poglejmo koliko več. Po približno 200 g sladkorja lahko opazimo, da se je sedaj usedlina pojavila tudi pri sladkorju.
Razlog, da se sladkor hitreje topi kot sol, je ta, da so molekule sladkorja večje od molekul raztopljene soli. In tako je v čajni žlički sladkorja manj molekul sladkorja oziroma jih v žlički soli več. Zato pri dodajanju soli prej opazimo usedlino na dnu kozarca.
Pravilen je odgovor C.

Podrobnosti o vsebini

Datum:

27.4.2019

Trajanje:

02:52 min

Kanal:

TV Slovenija 1

Oddaja:

Male sive celice

Vprašanje gledalcem

Odgovori