Pet pravljic o odnosih

Pravljice v okviru projekta Lahkonočnice, ki bodo predvajane v oddaji Lahko noč, otroci! bodo v posebnem projektu, ki bo trajal vsak četrtek v septembru in prvi čertek v oktobru, govorile o odnosih. 

»Povezovanje s sočlovekom in ustvarjanje različnih vrst odnosov je ena izmed pomembnejših veščin. V odnose, takšne in drugačne, stopamo že od malih nog. Ker pri njihovem oblikovanju nikoli nismo pasivni, ampak jih soustvarjajo, moramo temu nameniti veliko pozornosti. Letošnja serija zvočnih pravljic bo tako otrokom pomagala prepoznati, poimenovati in sklepati različne odnose, hkrati pa bo način za kakovostno preživljanje večerov v krogu družine,« je o seriji novih Lahkonočnic povedala Tatjana Kos iz A1 Slovenija.

Pravljice o odnosih bodo na sporedu pet zaporednih četrtkov. Posebne so tudi zato, ker bodo igralci v živo intertretirali pravljice, vi pa boste vse to lahko spremljali s pomočjo Facebook live ali na MMC-jevih spletnih platformah. Pravljice o odnosih bodo na sporedu pet zaporednih četrtkov. Posebne so tudi zato, ker bodo igralci v živo intertretirali pravljice, vi pa boste vse to lahko spremljali s pomočjo Facebook live ali na MMC-jevih spletnih platformah.

Spored oddaj Lahko noč, otroci! s serijo pravljic o odnosih:


- 3. 9.: Iza, Mila in Plesoči osliček (avtorica Ida Mlakar Črnič). Interpretira Jožica Avbelj. Tema: odnos z učitelji in vzgojitelji

Odkar je bila v gledališču, bi Iza samo pela in plesala. Kakšna sreča, da v šoli pripravljajo novo predstavo. To bo nekaj zanjo! A kaj, ko ji učiteljica dodeli manjšo vlogo, sestrici pa glavno.- 10. 9.: V coprniški šoli (avtor Tomo Kočar). Interpretira Maja Končar. Tema: odnos z vrstniki

Mlade coprnice nočejo na vrček sluzavice z novo sošolko, ker je ta piflarka, pa še metle nima. Odločijo se, da ji bodo zakuhale napoj. A, na pomoč, vonjave iz kotla privabijo strašnega zmaja.- 17. 9: Duh groznega viteza Macolnika (avtor Boštjan Gorenc - Pižama). Interpretira Jurij Souček. Tema: odnos s sorojenci. 

Brata gresta spat na podstrešje, kjer naj bi se prikazal duh strašnega viteza. Starejši brat si privošči mlajšega in ga tako prestraši, da ta od silne groze plane v jok. Bratu se zasmili.- 24. 9.: Mrki (avtor Dim Zupan). Interpretira Ivo Ban. Tema: odnos s sosedi.

Zunaj mesta je stara hiša, v kateri živi starec, ki se nikoli ne nasmehne, ko ga pozdraviš. Za hišo pa krasen vrt in češnja. Ko mislijo, da nikogar ni doma, se mulci opogumijo in splezajo nanjo.- 1. 10.: Skrivnostni oklep (avtorica Damjana Kenda Hussu). Interpretira Milena Zupančič. Tema: odnos s starejšimi.

V Mladem gozdu je le ena starka – želva. Otroci se je, počasne in zgubane, bojijo, prepričani so, da okamniš, če te samo pogleda. Dišijo pa jim marelice z njenega vrta. Veverica prva zbere pogum.

Ustreznost pravljic je tudi tokrat potrdila dr. Tjaša Jakop z Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU, ilustracije pa so prispevali Marta Bartolj, Nina Kovačič, Bojana Dimitrovski, Polona Lovšin in Nina Kazar.

Novim Lahkonočnicam lahko prisluhnete vsak četrtek med 3. 9. in 1. 10. ob 19:45 v neposrednem prenosu na valovih Prvega programa Radia Slovenija, na Facebook strani A1 SlovenijaFacebook strani Prvega programa Radia SlovenijaFacebook strani RTV Slovenija in na MMC-jevem portalu, kjer lahko spremljate v živo Prvi program radia Slovenija. 

T. M.
Foto: Radio Slovenija

Preberi pravljico

Dober večer, otroci!

Tukaj lahko
pravljice preberete sami.