Grizenje nohtov

22. 1. 2014

60 odstotkov otrok naj bi občasno imelo težave z grizenjem nohtov, težava pesti tudi malo manj kot polovico najstnikov. Kakšni so vzroki za to navado, kakšne so posledice in kako se je znebiti?

Slaba navada

Grizenje nohtov ali kože okoli nohtov, vlečenje las, vlečenje palca – to so najpogostejše navade, ki razkrivajo slabe živce in nervoze. Roževinaste izrastke na prstih občasno grize več kot 60 odstotkov otrok in malo manj kot polovica najstnikov. Po 10. letu je ta navada pogostejša pri fantih.

 

Posledice grizenje nohtov

Poleg neokusnih nohtov, lahko grizenje nohtov povzroči tudi zdravstvene težave. Z grizenjem nohtov si namreč lahko povzročimo bolečino in celo manjše ranice. Če to počnemo pogosto, se utegne na nohtu in v ustni votlini razviti okužba. Pod nohti namreč živi veliko bakterij, ki jih z grizenjem prenašamo v ustno votlino. In ne pozabite, da je vlažna koža dovzetnejša za glivične okužbe. Poleg tega lahko dolgotrajno grizenje nohtov spremeni rast nohta in povzroči njegovo deformacijo, to je spremembo.

 

Zakaj sploh grizemo nohte?

Vzroki za grizenje nohtov pa še vedno niso popolnoma pojasnjeni in niso pri vseh ljudeh enaki. Nekateri ljudje nohte grizejo iz dolgočasja, drugi se grizenja sploh ne zavedajo. Grizenje nohtov lahko spremlja kako drugo dejavnost, kot so učenje, branje, gledanje televizije, telefoniranje. Največkrat pa ljudje grizejo nohte zato, da bi zadovoljili kako potrebo, saj grizenje nohtov sprošča in odpravlja napetost. Nekateri strokovnjaki menijo, da otroci težnjo grizenja podedujejo, spet drugi menijo, da se tega naučijo od staršev.

 

Kako prenehamo z grizenjem

Kakor drugih navad, ki nas spremljajo že več let, pa se je težko odvaditi tudi vnašanja nohtov med zobe. Poizkusimo lahko s samokontrolo. Globoko vdihnemo in zajamemo zrak ter se sprostimo. Če to ne pomaga, pa so tu še druge tehnike. Načinov, kako se lotiti nadloge je več: nohte si redno strižemo zelo na kratko, v lekarnah pa je na voljo tudi grenak premaz za nohte, ki nas bo na slabo razvado opomnil vsakič, ko se bodo nohti našli med zobmi.