Grammyji podeljeni

27. 1. 2014

V Los Angelesu so podelili glasbene nagrade grammy. Največ nagrad - kar pet - je prejela skupina Daft Punk, tudi dve najbolj prestižni - za posnetek in za album leta. Duet Macklemore in Lewis je dobil štiri grammyje, pevec Justin Timberlake je slavil v treh kategorijah, raper Jay Z pa je prejel dva kipca. Pesem leta je Royals mlade novozelandske pevke Lorde.

Kar 82 kategorij

Na 56. podelitvi grammyjev so najbolj zaželene glasbene kipce podelili v 82 kategorijah. Med splošne nagrade spadajo štiri, ki niso omejene na zvrst glasbe:

- grammy za album leta se podeljuje izvajalcu in njegovi producentski ekipi za celoten album,

- grammy za posnetek leta se podeljuje izvajalcu in njegovi producentski ekipi za posamezno pesem,

- grammy za pesem leta se podeljuje piscu/skladatelju posamezne pesmi,

- grammy za najboljšega novega izvajalca se podeljuje izvajalcu, ki je v preteklem letu izdal prvi album, s katerim se je predstavil širšemu občinstvu (kar ni nujno njegova prva plošča).

Druge nagrade se podeljujejo za nastope in produkcijo v različnih glasbenih zvrsteh ter za druge dosežke, na primer na področjih umetniškega dela in glasbenih videov. Posebne nagrade se podeljujejo za dolgoletne dosežke v glasbeni industriji.

 Celoten seznam nominirancev in zmagovalcev si oglejte tukaj.

Prvič nagrado podelili leta 1959

Grammy ali Grammy Award (v originalu Gramophone Award) je nagrada, ki jo podeljuje National Academy of Recording Arts and Sciences (Narodna akademija snemalnih umetnosti in znanosti) v Združenih državah Amerike za izredne dosežke v glasbeni industriji. Podelitev nagrad poteka enkrat na leto in vključuje nastope priznanih glasbenikov, del podelitve pa gledalci spremljajo tudi preko televizije. Ta nagrada ima podobno vrednost kot nagrade emmy za televizijo, tony za gledališče in oskar za film. Prva podelitev nagrad grammy je bila 4. maja 1959, kjer so podelili nagrade za glasbene dosežke v letu 1958.