Sneg in žled ohromila Slovenijo

1. 2. 2014

Sneg, leden dež in žled so ohromili večji del države. Številna gospodinjstva so ostala brez elektrike, zaradi težkega snega in žleda se podirajo drevesa. Zaradi snežnih plazov in neprevozne ceste so v domu na Vojskem nad Idrijo ostali ujeti učenci iz Kopra.

Že drugi dan brez elektrike
Po podatkih Elektro Primorske je še več kot 11.000 odjemalcev brez električne energije, predvsem na območju Postojne in Pivke. Občasno elektrike zmanjka tudi drugje: v Cerknem, Idriji, Tolminu in Bovcu, težave pa so tudi v Vipavski dolini in v Črnem Vrhu. Električarji se trudijo s popravili, a pravijo, da so okvare hude. Slovenska vojska je nekaterih domovom, zdravstvenim domovom in šolam pripeljala posebne agregate, ki proizvajajo elektriko, in s tem omogočila ljudem svetlobo in ogrevanje.

Otroci ujeti na Vojskem že na poti domov
Lokalna cesta Idrija-Vojsko je zaradi snega in snežnih plazov že od petka zaprta za ves promet, zato je na Vojskem ostalo ujetih 46 učencev in dva učitelja Osnovne šole Antona Ukmarja iz Kopra je, kjer so preživljali šolo v naravi. Snega je na tej planoti zapadlo kar 55 centimetrov. Otroke so danes popoldan v skupni akciji policistov, gasilcev in predstavnikov civilne zaščite uspeli rešiti in odpeljali so jih v dolino.

Oviran promet
Zaradi žleda je oviran, ponekod pa celo ustavljen železniški promet. Ceste so poledenele in spolzke, ponekod še vedno niso splužene, zato se ni dobro odpravljati na ne nujne poti. Zaradi ledu, ki se je nabral na letalih in letalski stezi, so imeli težave tudi na letališču Edvarda Rusjana na Brniku.

Izboljšanje vremena šele v ponedeljek
Obilne padavine s pogostim sneženjem se bodo nadaljevale vse do ponedeljka. V nekaterih krajih naj bi se snežna odeja povečala za 10 centimetrov, drugje bo deževalo, zato je še vedno velika nevarnost poledice in pa poplav. Poplavljajo lahko reka Reka, Vipava, Ljubljanica in manjši vodotoki na širšem goriškem območju. Previdni naj bodo tudi prebivalci ob morju, saj lahko ob plimi poplavlja tudi morje.

Bodite previdni!
Čeprav so drevesa, ujeta v led, zelo zanimiva, pa pod njimi ni varno hoditi, saj se lahko zaradi teže ledu podrejo. Prav tako bodite pozorni na velike ledene sveče, ki visijo z roba stavb. Poledeneli pločniki so nevarni, saj lahko pademo in se poškodujemo.

PV

Zakaj žled sploh nastane? Odgovarjamo na vprašanje našega gledalca.