Zakaj nastane žled?

1. 2. 2014

"Te dni sem na drevesih videl veliko ledu. Po televiziji sem slišal, da je žled potrgal številne daljnovode in podral drevesa. Zanima me, zakaj in kako žled sploh nastane?"
Jakob, 10 let

Žled je zaledenela oblika padavin na tleh. Žled je led, ki se lepi na predmete in na zemeljsko površino. Čeprav je lepo opazovati predmete ujete v ledeni oklep, pa žled povzroča veliko škode na električnih daljnovodih in v gozdovih.

Žled se pojavi, kadar se pri tleh zadržuje zelo hladen zrak, v višinah pa veter prižene topel zrak. Če so v njem padavinski oblaki nimbostratusi, iz teh oblakov pada dež, ko pa dež prileti iz toplega zraka v hladen zrak nad nižinami, se tam hitro ohladi. Drobne kapljice se ohladijo na temperaturo pod lediščem. Ko priletijo na zmrznjena tla ali na hladne predmete, tam hipoma zmrznejo.

Žled je vremenski pojav, ki pozimi povzroči največ škode v gozdovih in na električni napeljavi. Led oblije veje, debla, telefonske in električne žice ter drogove. Teža ledu je tolikšna, da se lomijo veje in debla, zvijajo se železni stebri, žice pa se trgajo. Najbolj nevaren pa je ledeni oklep, kadar začne nastajati na letalu, če ta nima vgrajenega samodejnega odstranjevanja ledu.

PV

Postani Infodromov dopisnik!

Pošlji nam članek, fotografijo ali film na naš naslov infodrom@rtvslo.si 
in napiši, kaj se zanimivega dogaja v tvojem kraju ali na šoli.