Ris Rožnik ujet, risinja še na prostosti

6. 2. 2014

Glavni maček v mestu, ki so ga v živalskem vrtu poimenovali Rožnik, je že za zapahi. Risa je očitno premagala lakota in se je ponoči vrnil v ogrado gamsov, kjer je prvo noč uplenil gamsa, tam pa so ga ujeli v živolovko, posebno past, ki pa risu ni škodila. Risinja se še potika naokoli.

 

Ime Rožnik se ga je prijelo

Okoli 4. ure zjutraj so odgovorni v živalskem vrtu prejeli SMS sporočilo, da se je sprožila past. Po preverjanju so ugotovili, da se je vanjo ujel ris. V živalskem vrtu so prevzeli njegovo poimenovanje Rožnik, ki se je prijelo na socialnih omrežjih, še posebej na Twiterju, kjer je neznani uporabnik v risovem imenu ustvaril račun.

Ris na varnem v začasnem bivališču

Uslužbenca živalskega vrta sta povedala, da je bil ris zelo vznemirjen, zato sta ga takoj sta ga uspavala, mu vzela kri za preiskave in ga prenesla v transportno kletko. Risa Rožnika bodo premestili v začasno varno bivališče.

Zakaj sta risa sploh lahko ušla?

V živalskem vrtu so pojasnili tudi, zakaj risov niso ujeli še pred njunim pobegom. Povedali so, da je bilo v nedeljo zjutraj že prepozno, da bi risa uspavali in preselili, saj je bilo za osebje živalskega vrta prenevarno gibanje po tem predelu, zaradi padajočih vej in dreves, ki so se še vedno podirala.

Največja mačka pri nas

Ris je naša največja domorodna mačka. Njegovo telo je dolgo do 130 centimetrov, rep do 20 centimetrov, težak pa je do 30 kilogramov. Samice so manjše in lažje. Zadnje noga ima daljše od sprednjih, zato v dolgih skokih lahko doseže plen. Če plen zgreši, ga ne zasleduje, ker ima majhno srce v primerjavi s telesnim volumnom in ni vzdržljiv. Kožuh je lisast, z lahkoto se prikrije v okolju. Zimska dlaka je gostejša in svetlejša. Ris zelo dobro sliši, vidi in voha.

Foto: Zoo Ljubljana