Zgodovina olimpijskih iger

10. 2. 2014

Olimpijske igre pri starih Grkih
Stari Grki so v mestu, imenovanem Olimpija, vsaka štiri leta priredili največje športno tekmovanje. Atleti so se merili v teku, metu diska in borbah. Za nagrado so prejeli lovorjev venec, v času olimpijskih iger pa je veljala prekinitev vojskovanja med grškimi mestnimi državicami. Igre so prirejali v čast boga Zevsa. Leta 393 rimski cesar Teodozij uzakoni krščanstvo in prepove čaščenje grških bogov, s tem pa tudi olimpijske igre.

Prve olimpijske igre moderne dobe
Konec 19. stoletja se francoski baron Pierre de Coubertin ukaže, naj se ljudje namesto v vojnah spopadajo v športu. Leta 1896 tako v Atenah organizirajo prve olimpijske igre moderne dobe, na katerih se pomeri 245 športnikov iz 13-ih držav. Olimpijsko geslo je "višje, hitreje, močneje", olimpijske igre pa simbolizira pet krogov, ki ponazarjajo vse celine sveta.

Olimpijske igre odpadle le trikrat
Od takrat so olimpijske igre vsaka 4 leta. Odpadle so le trikrat, v času obeh svetovnih vojn. Zimske olimpijske igre pa poznamo od leta 1924, ko so v francoskem mestu Chamonix organizirali teden zimskih športov. 258 športnikov iz 6-ih držav se je pomerilo v smučanju, smučarskem teku, drsanju, hokeju, sankanju in krlingu.

Zimske in poletne olimpijske igre
Šele kasneje so ta dogodek razglasili za prve zimske olimpijske igre, te pa so od takrat prav tako potekale vsako olimpijsko leto. Organizatorji so zato prišli do ugotovitve, da bi bilo bolje, da zimske in poletne olimpijske igre ne bi bile istega leta. Tako se od leta 1994 na dve leti izmenjujejo poletne in zimske olimpijske igre.

Olimpijske medalje podeljujejo od leta 1904
Poletne olimpijske igre ali Igre olimpijade so mednarodni športni dogodek, ki ga organizira Mednarodni olimpijski komite vsaka štiri leta. So najprestižnejši športni dogodek na svetu. Olimpijsko zmagoslavje je eno izmed najprestižnejših dosežkov v športu. V vsaki disciplini podelijo olimpijske medalje, zlato za prvo, srebrno za drugo in bronasto za tretje mesto, po tradiciji iz leta 1904. Ni svetovne prireditve, ki bi se približala poletnim olimpijskih igram in ni mednarodnega tekmovanja, ki ponudi tako širok izbor športnih prireditev na enem mestu. Sodobne olimpijske igre trajajo največ 16 dni in ponujajo več kot 300 različnih tekmovanj v različnih športih. Prav tako omogočajo manj znanim športnim disciplinam, da se svetovno uveljavijo. Za udeležitev na poletnih olimpijskih igrah skrbijo nacionalni olimpijski komiteji, v Sloveniji Olimpijski komite Slovenije.

PV