Kako delujejo električni agregati?

11. 2. 2014

Električni agregat pretvarja mehansko energijo v električno. Deluje na gorivo: nafto ali bencin. Gorivo poganja mehanski motor, ta pa rotor električnega generatorja, ki v statorju ustvarja električno energijo - električno napetost.

Električni agregat je naprava, sestavljena iz več delov. Eden od njih je motor, ki je podoben avtomobilskim. V njem se gorivo pretvarja v mehansko energijo. Kapljice goriva eksplodirajo v delovnem prostoru motorja. Zato se sprosti toplotna energija, ki povzroči močan tlak in visoko temperaturo: zaradi tega se bat v valju začne premikati in opravljati mehansko delo. Bat tako poganja vrteči se del električnega generatorja, ki se imenuje rotor.

Na rotorju so nameščeni magneti, ki ustvarjajo magnetno polje. V mirujočem delu, statorju, pa je električni vodnik ali navitje. Zaradi gibanja magnetnega polja nastane električna napetost oziroma električna energija.

A ker pri zgorevanju bencina nastajajo strupeni hlapi, moramo agregat namestiti na prostem ali pa poskrbeti, da hlapi ne ostanejo v prostoru.