Usmrtitev žirafe na Danskem

13. 2. 2014

Zagotovo je med vami veliko ljubiteljev živali. Ne samo domačih ljubljenčkov, ampak tudi tistih, ki živijo v divjini. Tam pogosto vidite, da marsikatera ljubka žival konča med zobmi plenilcev. Zakoni narave so pač takšni, čeprav se nam včasih zdijo kruti.

V živalskih vrtovih za živali skrbimo ljudje. Prav zato te dni na Danskem odmeva novica o žirafi, samcu Mariusu, ki so ga v živalskem vrtu usmrtili navkljub nasprotovanju številnih ljubiteljev živali. Direktor Danskega živalskega vrta namreč pravi, da so Mariusu usmrtili, da se ne bi paril s svojimi sorodniki, s katerimi je živel v čredi.  Če bi se z njimi tudi paril, bi bili mladički lahko bolni. Zaradi tega direktor meni, da je bolje, da so ga usmrtili. Dogodek je izzval proteste še posebej zato, ker so ljubitelji živali pred tem zbrali več kot 20 tisoč podpisov proti usmrtitvi, Mariusa pa so bili pripravljeni sprejeti tudi v drugih živalskih vrtovih.

Nekateri ljudje so bili še bolj ogorčeni, ker so žival razkosali kar pred očmi radovednih obiskovalcev ter z njo nahranili leve, tigre in severne medvede.

Kljub vsemu direktor živalskega vrta zatrjuje, da druge možnosti niso imeli in da je ubijanje živali za hrano drugim mesojedim živali pač naravno početje. Podporo je našel pri mnogih strokovnjakih iz drugih živalskih vrtov, ki menijo da ljudje pojemo veliko mesa in zato tega dejanja ne bi smeri obsojati.

Se lahko to zgodi tudi pri nas? Odgovor je preprost. Ne. Zakon namreč prepoveduje ubijanje zdravih živali, razen tistih, ki so namenjene za prehrano ljudi.

Žirafe v Ljubljanskem živalskem vrtu

Ljubljanski živalski vrt se lahko trenutno pohvali s štirimi žirafami. Ime jim je Reinhold, Gal, Rastko in Cvetko, vsi so prišli od drugod. Ker so vsi samci, se seveda ne morejo razmnoževati. Tudi zato ni bojazni, da bi jih doletela enaka usoda kot njihovega vrstnika na Danskem.