Uši

29. 10. 2012

Naglavne uši so žuželke brez kril, torej ne letajo, prav tako ne skačejo, so pa silno hitre pri hoji.

 

Kako dobimo uši?

Tako se naglavne uši z glave na glavo pravzaprav sprehodijo ali pa jih prenesemo na elastikah, sponkah, glavnikih, kapah, slušalkah in podobnem. Vendar težav z ušmi, ki jih je več vrst, nima le človek, saj imajo rade tudi živali. Sreča pa je, da tiste uši, ki jih dobi vaš pes ali maček, ne gredo na človeške glave. Tudi če bi srečali dinozavra, njegove uši ne bi želele k vam. Da, tudi dinozavri so verjetno imeli uši, vendar ne naglavnih! Znanstveniki so s pomočjo fosilov in molekule, ki nosi genetske informacije v živih organizmih in se imenuje deoksiribonukleinska kislina oziroma DNK, namreč ugotovili, da so se uši razvile že pred 65 milijoni let, ko so po svetu še hodili dinozavri, in povsem mogoče je, da so uši pile kri prav njim.

 

Koliko krvi spije uš?

30 uši: 10 odraslih samčkov, 10 odraslih samičk in 10 nimf (torej ličink, ki se brez zabubljenja spremenijo v razvito žuželko) nam v osmih tednih popije skoraj 9 kapljic krvi. Kako smo dobili to številko? Znanstveniki iz Avstralije so s poizkusi ugotovili, da 30 uši na dan spije 8 milijonink litra krvi. To je zelo malo, manj kot kapljica. Kako velika je ta, so nam pomagali izmeriti na Biotehniški fakulteti v Ljubljani. V kapalko so nalili eno tisočinko litra tekočine, čemur rečemo en mililiter, in kapljali. Našteli so 20 kapljic in s preprostim matematičnim računom, deljenjem, ugotovili, da je kapljica velika 50 milijonink litra.

Če torej pomnožimo 8 milijonink litra, dnevni obrok 30 žuželk, s 7, kolikor je dni v tednu, in še z 8, kolikor tednov naj bi živela uš, dobimo 448 milijonink litra. In če vemo, da je ena kapljica velika 50 milijonink litra, 448 torej delimo s 50 in dobimo 8,96, kar lahko zaokrožimo na 9. Torej nam 30 uši v osmih tednih spije 9 kapljic krvi.

Poglej si tudi prispevek o ušeh v Infoteki.