Šolska prehrana

28. 10. 2012

Hrana je katerokoli živilo, ki ga lahko zaužijemo in predstavlja glavni vir življenjske energije. Ponavadi je živalskega ali rastlinskega izvora. Pa ste se kdaj vprašali, od kje pride hrana, ki se znajde na naših krožnikih? Od kod je na primer hrana za šolsko malico?

Njen izvor je zelo različen, je pa res, da se organizatorji šolske prehrane trudijo, da je hrana čim pogosteje domačega porekla in lokalno pridelana. Zakonodaja na tem področju je zelo zapletena. Podjetja, ki želijo šoli dobavljati hrano, se morajo namreč prijaviti na razpis, ki pa od njih zahteva, da ustrezajo nekaterim kriterijem: imeti morajo zdravo in uravnoteženo hrano, registrirano živilsko industrijo, plačane obveznosti, ne smejo biti v kazenskem postopku, njihova živila pa morajo biti cenovno dostopna.

Urejena šolska prehrana je eden najučinkovitejših načinov izboljšanja nezdravega prehranjevanja, vpliva pa tudi na zmanjševanje socialnih razlik. Šolska prehrana tako postaja vse pomembnejša za skladen telesni in duševni razvoj in psihofizično kondicijo otrok ter mladostnikov, pa tudi za vzgojo o prehrani in zdravstvu.

Več si lahko ogledaš v prispevku o šolski malici v naši rubriki Infoteka.