EUROSUR: odkrili 1200 beguncev

17. 2. 2014

Vse več beguncev se nezakonito odpravi na pot v Evropo, do najbližjega otoka Lampedusa, ki je le 138 km oddaljen od afriške obale in je za begunce iz držav Afrike in Bližnjega vzhoda prvo evropsko pristanišče.

Begunci, ki si želijo boljšega življenja, pogosto plujejo s plovili, ki jih pripeljejo na obale otoka Lampedusa. Za nevarno potovanje plačajo veliko denarja ljudem, ki jim uredijo prevoz v slabih in prepolnih čolnih. 

Takih beguncev je zelo veliko, zato so se v Evropski komisiji odločili, da bodo glede tega nekaj ukrenili. Decembra lani so vzpostavili poseben sistem, ki se imenuje EUROSUR in bo varoval meje Evropske unije.

Kako sistem deluje

Policija, obalna straža in posebne nadzorne službe na mejah držav članic Evropske unije, ki so se pridružile projektu, nadzorujejo ladje, ki plujejo po morju.

Morje nadzorujejo s kamerami iz zraka, satelita in s kopnega. Če ena služba opazi sumljiv čoln, to sporoči drugima dvema. Ravno s pomočjo sistema EUROSUR je italijanska vojaška mornarica v petek, 15. februarja, prestregla devet čolnov, na katerih je bilo več kot 1200 beguncev.

Evropska komisija pravi, da bodo s sistemom EUROSUR zmanjšali število beguncev, ki nezakonito vstopajo v države Evropske unije, povečali varnost na mejah, lažje odkrivali kriminalce in zmanjšali število smrtnih žrtev.

A nekatere človekoljubne organizacije se z novim sistemom ne strinjajo in ga kritizirajo. Pravijo, da glavni namen sistema v resnici ni to, da bi pomagali beguncem, temveč to, da bi jim preprečili priti v Evropo.