Udeležba Slovencev na olimpijskih igrah

21. 2. 2014

Letošnje zimske olimpijske igre so za Slovenijo najuspešnejše v zgodovini. Na lestvici držav, sestavljeni glede na število dobljenih medalj v primerjavi s številom prebivalcev, se uvrščamo na drugo mesto, takoj za Norveško. Dobili smo prvo zlato in to natanko 90 let po prvih zimskih olimpijskih igrah, 30 let po prvi medalji kakega slovenskega športnika in 20 let po prvi medalji za samostojno Slovenijo.

Na prvih zimskih olimpijskih igrah leta 1924 v Chamonixu so Kraljevino Srbov, Hrvatov in Slovencev zastopala tudi dva Slovenca: Zdenko Švigelj in Vladimir Kajzelj. V svoji disciplini, teku na smučeh, sta se uvrstila med zadnje.

Šestdeset let pozneje, v takratni Jugoslaviji, so v Sarajevu potekale 14. zimske olimpijske igre. Slovenci smo sodelovali pri organizaciji in pripravah, tekmovalo pa je tudi veliko slovenskih športnikov. Med njimi tudi smučar Jure Franko, ki je v veleslalomski tekmi kot prvi Slovenec osvojil zimsko olimpijsko medaljo. Srebrno.

V Lilehammerju leta 1994 je Slovenija na zimskih olimpijskih igrah sodelovala kot samostojna država. Dobili smo tri slovenske medalje, vse so bile bronaste. Prismučali so jih Alenka Dovžan, Jure Košir in Katja Koren.

Letošnje zimske olimpijske igre v Sočiju so za našo državo najuspešnejše doslej, saj so naši športniki dozdajšnjo bero vseh zimskih medalj kar podvojili ter končno dočakali tudi prvo zlato odličje, za katero je poskrbela Tina Maze.