Zakaj ptice letijo v obliki črke v?

23. 2. 2014

Vedno me je zanimalo, zakaj ptice pogosto letijo tako, da ustvarijo črko v?
Jan, 9 let


Znanstveniki imajo sedaj jasne dokaze, da jate ptic, kot so gosi in pelikani, letijo v obliki črke v, da zmanjšajo upor in na dolgih selitvah prihranijo energijo.

Skupaj so hitrejše
Vsaka ptica, ko zamahne s krili, ustvari vzgonski veter za ptico, ki ji neposredno sledi. S tem, ko letijo v obliki črke v, celotna jata leti 71 % hitreje, kot če bi vsaka ptica letela samostojno. Ko se gos, ki leti na čelu gosje jate utrudi, naprej spusti močnejše gosi. Gosi iz ozadja z glasovi vzpodbujajo tiste spredaj, da obdržijo svojo hitrost.

Nižji srčni utrip
Znanstveniki iz Narodnega centra za znanstveno raziskovanje v francoskem mestu Villiers en Bois so merili srčni utrip pri osmih pelikanih, ki so leteli razporeditvi črke v in ugotovil, da je bil njihov srčni utrip njižji od tistih, ki niso leteli v jatah. Poleg tega so tudi manjkrat zamahnili s krili kot takrat, ko so leteli sami, čeprav je bila njihova hitrost približno enaka.

Prihranijo lahko tudi do 20 % energije
Veliki beli pelikani z letenjem jate v obliki črke v prihranijo do 20 odstotkov energije več kot takrat, ko letijo sami.