ZOI: Zbogom Soči, dobrodošli v Pjongčangu!

23. 2. 2014

V Sočiju so se končale olimpijske igre. Igre, ki so bile v marsikaterem pogledu nepozabne tudi za Slovenijo. Veliko je pohval tudi na organizacijo, prireditelji so kljub spomladanskemu vremenu, visokim temperaturam, brez večjih težav spravili pod streho vse tekme, kar imajo mnogi za čudež. Na zaključni slavnosti je olimpijsko zastavo prejel Lee Seok-rae, župan južnokorejskega Pjongčanga, prireditelja iger leta 2018.

Igre minile bez večjih težav
Ko se je spustil zastor nad zimskimi olimpijskimi igrami v Sočiju, je v Rusiji in po svetu veliko zadovoljnih. Rusi so izpeljali dobro športno tekmovanje brez velikih težav, na katerem so bili tudi sami zelo uspešni. Igre so minile brez večjih incidentov, brez terorističnih napadov, ki so se jih tako bali pred začetkom tudi zaradi napetega dogajanja v širši regiji, celo prijetno spomladansko vreme z le redkimi dnevi zimskih razmer.

Najdražje igre dosedaj
Blesteče nove dvorane in stadion v Adlerju ob Črnem morju, nova smučišča, skakalnice, proge za deskanje in steze za bob pa so zrasle v nekoliko bolj oddaljenem gorskem zaledju olimpijskega mesta. Kaj bodo z vsem tem Rusi počeli, ko bosta olimpijski ogenj in medijski sij ugasnila, pa še ni povsem jasno. Jasno je le, da je projekt zimskih olimpijskih iger stal rekordnih 50 milijard dolarjev, kar je daleč največji proračun zimskih olimpijskih iger v zgodovini.

Žal prisoten tudi doping
Tudi predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach je bil zadovoljen po koncu 16 dni zimskega športnega druženja v Sočiju. A so igre le imele tudi nekaj črnih pik - predvsem prestrog ruski odnos do nasprotnikov iger, poškodbe tekmovalcev na prezahtevnih prizoriščih, zadnje dni tekmovanj pa tudi največje zlo športa: doping. Za zdaj so v Sočiju imeli šest primerov dopinških kršitev.