ZOI: Zlata olimpijska doba za Slovence

23. 2. 2014

Dvaindvajsete zimske olimpijske igre v Sočiju so bile za Slovenijo presežek v vseh pogledih. Osem medalj je toliko, kot jih je Slovenija skupaj osvojila na prejšnjih šestih ZOI. Slovenija je tako na lestvici medalj glede na število prebivalcev na drugem mestu, takoj za Norveško.

Ocena: odlično!
Osem slovenskih medalj je verjetno izkupiček, ki si ga niti najbolj optimistični privrženci zimskih športov na sončni strani Alp niso predstavljali, ali pa so si ga zgolj želeli v najlepših sanjah.

5 športnikov osvojilo skupaj osem medalj
Dve zlati medalji Tine Maze, ki je tako v Sočiju dosegla še tisto, kar ji je v bogati karieri doslej manjkalo, srebrna in bronasta skakalca Petra Prevca, ki je dokazal, da ima pri 21 letih že trdne živce prekaljenega mojstra velikih tekmovanj, pa enak izkupiček deskarja Žana Koširja (nosil je slovensko zastavo na zaključni prireditvi), ki sprva celo ni bil najbolj zadovoljen po drugi osvojeni medalji, ker se mu je pač za las izmuznila zlata. Pa bronasti medalji tekačice Vesne Fabjan in biatlonke Teje Gregorin, slednja se je tako na najlepši možen način poslovila od olimpijskih nastopov, so pustili velik slovenski pečat na olimpijskih igrah v Sočiju.

Najlepše presenečenje: Risi
Slovenski hokejisti so s kapetanom Tomažem Razingarjem, ki ga je doletela čast nositi zastavo na odprtju iger, dosegli hokejski Olimp. Končno sedmo mesto za državo, ki ima toliko hokejistov kot kakšen nekoliko močnejši ruski klub, je neverjeten in težko ponovljiv dosežek, še posebej v tako zgoščeni konkurenci z najboljšimi igralci na svetu, ki se zberejo le na vsaka štiri leta.

Poleg medalj še številne odlične uvrstitve
Ob tem so Slovenci, toliko kot letos jih še nikoli ni bilo na zimskih izvedbah iger, dosegli še kup uvrstitev med najboljših deset, pa so zaradi velikanskih uspehov in medalj ostale kar nekoliko v ozadju.