Ukrajina - začetek novega obdobja?

24. 2. 2014

Po treh mesecih spopadov na ulicah Kijeva je končno mirno. Odmeve glasnih eksplozij je zamenjala molitev za umrle protestnike. Predsednik Viktor Janukovič je pobegnil, grozi mu aretacija, na oblasti je začasni predsednik Oleksander Turčinov. Nove volitve bodo 25. maja 2014.

Molitev za umrle protestnike
Na Trgu neodvisnosti, kjer je tri mesece na stotine ljudi protestiralo, je mirno. Odmeve glasnih eksplozij je zamenjala molitev za protestnike, ki so umrli v spopadih s policisti. Protesti so izbruhnili novembra 2013, ko predsednik vlade Viktor Janukovič ni podpisal pridružitvenega sporazuma z Evropsko unijo. Sporazum bi med drugim omogočal, da bi Ukrajina lažje trgovala z državami Evropske unije. A se je Janukovič raje odločil za sporazum z Rusijo, kamor država izvozi veliko svojih izdelkov, Rusija pa Ukrajino oskrbuje z zemeljskim plinom.

Janukovič pred pobegom živel v razkošju
Predsednik Viktor Janukovič je pobegnil neznano kam. Na njegovo razkošno posestvo pa so vstopili Ukrajinci in si na svoje oči ogledali, v kakšnem bogastvu živi, medtem ko številni državljani životarijo na robu revščine.

Volitve maja

Vojaki in policisti so skupaj s protestniki vkorakali v parlament in Janukoviča odstavili. Imenovali so novega, začasnega predsednika Oleksandra Turčinova. Parlament je že sprejel novo ustavo. V njej je določeno, da ima predsednik manj moči, kot je je imel do zdaj. Parlament naj bi imenoval tudi novo, začasno vlado, ki bo državo vodila le tri mesece, to je do novih volitev 25. maja 2014.

V Ukrajini se začenja novo obdobje
Novo vodstvo države je že izdalo nalog za aretacijo odstavljenega predsednika Viktorja Janukoviča, ki ga obtožujejo krivde za smrt velikega števila nedolžnih civilistov.

O Ukrajini
Ukrajina je največja država v Evropi; meri toliko kot trideset Slovenij in v njej živi več kot 46 milijonov ljudi. Leži vzhodno od nas, med Evropsko unijo na zahodu in Rusijo na vzhodu.

Več o protestih v Ukrajini.

Infodrom je obiskal mlada Ukrajinca Nikito in Dašo, brata in sestro, ki že štiri leta živita v Sloveniji. Spoznajte tradicionalno hrano, pisanje in branje cirilice in preverite, kaj menita o nemirih v Ukrajini.