Razmere na Planinskem polju se umirjajo

26. 2. 2014

Vodna gladina na Planinskem polje se je znižala za 2 centimentra. Padavine konec tedna pa tudi naj ne bi bile tako obilne, kot je sprva kazalo, zato se razmere počasi umirjajo.

Tega so seveda najbolj veseli domačini, ki jim še vedno pomagajo prostovoljci in gasilci. Še zmeraj pa je zalitih več kot 20 poslopij. Medtem ko se domačini borijo z naravo in rešujejo svoje premoženje, jim še dodatno dvigujejo pritisk obiskovalci, ki si hodijo ogledovati polje in njihovo nesrečo.

Zakaj na tem območju pride do poplav?
Planinsko polje je del pokrajine, ki jo imenujemo Kras in leži na apnencu. Padavine se na tem območju pretakajo pod zemljo po kanalih, špranjah in razpokah, kot po veliki spužvi. Zaradi obilnega dežja in taljenja snega v zadnjem času je kras poln vode in ta se počasi premika proti izvirom, ki so na robu krasa. Tako na robu polja iz Planinske jame in več izvirov priteče reka Unica, ki nato ponikne na drugi strani polja. Ker je tam zdaj toliko vode, je požiralniki ne morejo odvesti v podzemlje zato je voda poplavila dno polja in nastalo je veliko jezero. Ker je veliko vode pod zemljo se voda še vedno dviguje. Pojasnjujemo v našem prispevku.