Iščeš idejo za pustno masko?

28. 2. 2014

Nimaš ideje, kaj bi lahko bil za pusta hrusta? Si želiš preposte maske, kjer se boš namaskirala sama? Infodrom je zbral nekaj hitrih, a učinkovitih preobrazb.

Klovn je vedno popularen
Klovni niso nikoli iz mode. Na vsaki pustni povorki ali pustnem rajanju jih vidiš nekaj. Najboljša stvar pri izdelavi pustne maske za klovna je, da ni nič narobe – vse je prav in vse dovoljeno. Si želiš pisanih hlač in bujne frizure živih barv? Bi raje plešasto glavo? Morda velika očala n raztrgan suknjič? Za klovne je vse sprejemljivo. Edino, kar nikoli ne smeš pozabiti je rdeč nos. Tukaj, tukaj in tukaj si poglej navodila, kako se lahko na enostaven način preobraziš v klovna – veselega in žalostnega.

Dalmatinec in dalmatinka
Saj se spomnite tistih psov iz zgodbe o 1001 dalmatincu? Dalmatinci so pikasti psi, zato se oblecite črno belo, na vsakdanjo obleko (na primer na bele pajkice ali črno trenirko si lahko prilepite ali prišijete nekaj belih pik (lahko seveda obratno), pike pa naj prekrivajo tudi vaš obraz. Kako kar najbolje narediti obrazno masko si lahko pogledaš tudi v tem videoposnetku.

Temnopolten fant ali punca
Morda pa bi za pusta spremenil barvo kože? Lahko se preleviš v temnopolto osebo. Tukaj si oglej na kaj moreš biti pozoren, če nanašaš barvo na celoten obraz in tudi, zakaj moraš paziti na ustrezne ustnice in bujno frizuro.

Maček in muca
Tudi mačke so med priljubljenimi živalskimi maskami. Mačke so različnih vrst in barv, tukaj pa si lahko pogledaš, kako si naslikaš sivo mačko na obraz. Oblečeš se lahko v siva oblačila. Morda si raje bolj podoben mačku Garfieldu? Potem si oglej ta posnetek, ne pozabi pa na dolg rep in uhlje, ki jih lahko narediš iz obroča za lase in uhljev iz kartona ali pa celo iz dolgih las, ki jih speš v dve figi na vrhu glave.

Indijanec in indijanka
Indijanec lahko postaneš z zelo malo truda vloženega v obrazno poslikavo. Indijanci pri poslikavi obraza uporabljajo črte različnih barv, črte so lahko različno debele, ravne ali krive. Tukaj si lahko pogledaš enega izmed primerov poslikave indijanskega obraza. Lase si spleti eno ali dve kiti, vanje lahko vpleteš tudi trakove različnih barv, ali pa večje lesene perle. Obleko si lahko narediš iz stare vreče za krompir, ki ji izrežeš odprtino za vrat in roke. Za obutev lahko uporabiš škornje, ki imajo »kosmat« videz. Indijanski poglavarji nosijo tudi veliko perjanico. Iz palice in kamne, ki ga povežeš s trakom pa si lahko izdelaš preprosto kladivo.

Gusar ali gusarka, razbojnik
Tudi v gusarja ali gusarko se lahko spremeniš zelo hitro. Na obrazu si lahko narišeš kakšno brazgotino (kot prikazano v tem videu) in brke ali brado, čez oko si narediš prevezo (polkrogu iz kartona na vsaki strani z luknjačem narediš luknjo, kamor vtakneš vrvico), na glavo pa si zavežeš daljšo ali krajšo ruto. Če imaš doma še kakšnega plišastega papagaja, pa ga pritrdiš (s šivom ali dvema, ki jih kasneje odstraniš) ne eno ramo.


Nekaj idej za poslikavo obraza ponujajo tudi učenci Osnovne šole Blanca.