Evropski poslanci: kajenje naj bo manj privlačno

2. 3. 2014

Evropski poslanci so v sredo, 26. 2. 2014 potrdili predlog nove direktive o tobaku, katere cilj je kajenje za mlade narediti manj privlačno. Nova pravila tako zahtevajo, da slikovna zdravstvena opozorila o nevarnostih kajenja zavzemajo 65 odstotkov površine embalaže tobačnih izdelkov. E-cigarete bodo regulirane kot medicinski izdelki samo, če bodo predstavljene kot pomoč pri odvajanju od kajenja, drugače pa kot tobačni izdelki.

Evropski poslanci so potrdili spremembo pravil o tobačnih izdelkih, ki urejajo proizvodnjo, predstavitev in prodajo tobačnih in povezanih izdelkov v EU. Nova pravila naj bi zagotovila, da bodo tobačni izdelki imeli okus in videz tobaka, s čimer naj bi se zmanjšalo število novih kadilcev v EU, zlasti med mladostniki. Bistvene elemente predloga sestavljajo prepoved dodajanja okusov ter slikovno in besedilno opozorilo. Opozorili se morata nahajati na obeh straneh zavojčka cigaret in tobaka za zvijanje.


Zdravstvena opozorila: 65 % površine zavojčka, spredaj in zadaj
Današnja zakonodaja določa, da morajo zdravstvena opozorila zavzemati najmanj 30 odstotkov površine embalaže cigaret na sprednji strani in 40 odstotkov na zadnji strani. Poslanci želijo ta odstotek povišati na 65, opozorila pa bodo morala biti slikovna, kar pomeni, da bodo na zavojčki fotografije bolnih pljuč, grla in drugih posledic, ki jih kajenje naredi na človeško telo. Po mnenju poslancev bi bilo treba prepovedati prodajo zavojčkov, ki vsebujejo manj kot 20 cigaret, saj so ti cenejši in zato bolj dostopni mladim. Takšni zavojčki so še vedno naprodaj v nekaterih državah članicah.


V EU zaradi posledic kajenje vsako leto umre 700 000 ljudi12 let potem, ko je začela veljati današnja direktiva o tobaku, ta ostaja poglavitni vzrok smrti, ki bi jih bilo mogoče preprečiti. Letno zaradi uporabe tobaka v Evropski uniji umre 700 000 ljudi. Ukrepi za preprečevanje kajenja so sicer uspeli zmanjšati delež prebivalstva, ki kadi, iz 40 odstotkov leta 2002 na 28 odstotkov leta 2012. Raziskave še razkrivajo, da vsaj enkrat na teden ali pogosteje kadi približno petina 15-letnikov.


Nova pravila bodo v Sloveniji veljala najkasneje od marca 2015
Besedilo zakonodaje naj bi Svet EU potrdil 14. marca. Države članice bodo morale direktivo uveljaviti v roku dveh let od njenega vstopa v veljavo.