Ukrajina na pragu vojne z Rusijo

3. 3. 2014

Z novo, začasno ukrajinsko vlado in predsednikom države v Ukrajini, se ne strinjajo vsi državljani. Najbolj je zavrelo na polotoku Krim, kjer so na ozemlje vkorakali ruski vojaki. Nova ukrajinska vlada je njihov prihod razumela kot vojno napoved, zato je že zbrala tudi svojo vojsko. Svetovne države, med njimi tudi Slovenija, pa sprti strani pozivajo k umiritvi strasti.

Krim je polotok ob Črnem morju, ki spada k Ukrajini, a kot samostojna republika znotraj nje, s svojim vodstvom, predsednikom in parlamentom. Vzhodno od Krima leži Rusija. Pred drugo svetovno vojno je polotok pripadal tedanji Rusiji, ki je bila del večje države Sovjetske zveze, tako kot tudi Ukrajina. V znamenje prijateljstva ga je tedanji predsednik Sovjetske zveze podaril Ukrajini. Okoli 60 odstotkov prebivalcev zato govori rusko in ima ruske korenine, in veliko si jih želi, da bi Krim spadal k Rusiji.

Konec februarja je ruski predsednik Vladimir Putin na Krim poslal svoje vojake. Zasedli so vladna poslopja, letališče in zavarovali vojaško oporišče, ki ga ima Rusija na tem polotoku. Predsednik Putin pravi, da si na polotoku želijo zaščititi ljudi, ki imajo ruske korenine. A številni menijo, da Rusija s tem krši mednarodna pravila, saj nobena država s svojo vojsko ne sme vdreti v drugo državo.

Nova ukrajinska vlada je prihod ruskih vojakov razumela kot vojno napoved, zato je že zbrala tudi svojo vojsko. Zaprosila je tudi za mednarodno pomoč.

Da vojaško posredovanje ne prinaša nič dobrega, opozarjajo tudi Evropska unija in Združene države Amerike. Obema stranema svetujejo, naj poiščeta rešitev s pogovorom in ne z vojsko.