Veliki koralni greben ogrožen

4. 3. 2014

Okoljevarstveniki opozarjajo, da Veliki koralni greben, ta naravna znamenitost počasi izginja, avstralska vlada pa ima z grebenom tudi nove načrte, ki pa lahko uničenje občutljivega in pomembnega ekosistema tudi pospeši.

Koralni greben pomemben ekosistem
Na severovzhodni avstralski obali se več kot 2000 kilometrov v dolžino razteza Veliki koralni greben, ki je najdaljša tovrstna tvorba na svetu. Koralni greben je nastajal več tisoč let, tvorijo ga apnenčasti ostanki živih bitij, koral, ter na tisoče živalskih in rastlinskih vrst, ki so se tam naselile. Je izjemno pomemben ekosistem, tudi zato, ker na primer ribe tam odlagajo svoja jajčeca.

Zadnjih trideset let izumrla polovica koral
Raziskovalci so ugotovili, da je v zadnjih tridesetih letih več kot polovica koral največjega koralnega grebena na svetu izumrla.Razlogov je več: korale ogroža globalno segrevanje Zemlje, saj višje temperature uničujejo njihove hranilne snovi. Podnebne spremembe so krive tudi za pogostejše nevihte, ki prav tako poškodujejo koralni greben.

Vlada želi poglobiti morsko dno ob obali
Obstaja pa še druga težava. Avstralija ima veliko premoga, ki ga z ladjami razvaža po svete. Za to potrebuje velika ladijska pristanišča. Načrtujejo jih zgraditi še več, tudi s poglabljanjem morskega dna ob obali. Ogromne količine izkopane zemlje nameravajo odvreči na koralni greben.

Okoljevarstveniki: ta načrt bo greben onesnažil
Okoljevarstveniki opozarjajo, da bo vlada s tem načrtom uničila korale. Gradnja pristanišč in veliko število ladij bosta koralni greben onesnažila. A avstralska vlada odgovarja, da načrt širjenja pristanišč ne bo ogrozil koral, hkrati pa bo prinesel veliko denarja in več tisoč novih delovnih mest.