6. marec - svetovni dan varčevanja z energijo

6. 3. 2014

Raziskava energetske učinkovitosti Slovenije je pokazala, da Slovenci postajamo bolj energetsko učinkoviti, vse več gospodinjstev namreč razmišlja o tem, kako bi učinkovito rabili energijo. Pri varčevanju z energijo prihranimo kar trikrat: prihranimo denar, zmanjšujemo hitre rasti porabe električne energije in zmanjšujemo emisije toplogrednih plinov.

Vsak lahko pripomore
Poraba energije v svetu konstantno narašča, zato so se države EU zavezale, da se do leta 2020 poraba energije v EU zmanjša za 20 %. Pri varčevanju z energijo pa lahko veliko naredi vsak posameznik. Raziskava učinkovite rabe energije v Sloveniji je pokazala, da ima več kot polovica slovenskih gospodinjstev računalnike in 37 % televizijske sprejemnike in hi-fi naprave v stanju pripravljenosti. Kar 59 % gospodinjstev pa ima občasno vklopljene naprave ob računalniku ali televizorju, kljub temu, da jih ne potrebuje.

Varčujmo z vodo
S tuširanjem porabimo štirikrat manj vode kot pri kopanju v banji. Curek vode pri umivanju rok naj ne bo debelejši od svinčnika. Zaprimo pipo, medtem ko si čistimo zobe ali uporabljajmo lonček. Pijmo vodo iz pipe namesto ustekleničene vode.

Varčno pri uporabo računalnika
Ko je le mogoče, uporabljajmo prenosni računalnik, saj porabi približno 70 % manj energije kot namizni. Ne uporabljajmo ohranjevalnika zaslona: Ohranjevalniki zaslona ne pomagajo varčevati z energijo. Računalnik porabi 30 % energije za aktivno delovanje, v stanju pripravljenosti pa kar 70 %, zato ga izklopimo, ko ga ne uporabljamo. Ko ugasnemo računalnik, ugasnimo tudi monitor.

Ugasni luč …
Varčne žarnice porabijo približno 80 % manj električne energije kot žarnice z žarilno nitko in imajo hkrati tudi 8 do 10 krat daljšo življenjsko dobo. Najbolj varčna je ugasnjena žarnica, zato luči ugašajmo, ko jih ne potrebujemo. Naravna svetloba je bolj kakovostna od umetne, hkrati pa je tudi cenejša.

… in televizor.
Televizor, ki je ugasnjen in tako v stanju pripravljenosti, porabi približno 9 kWh na mesec. Trend velikih TV ekranov lahko poveča porabo električne energije za dva krat ali tri krat.

Izklopimo polnilnike
Polnilnike naprav, kot so prenosniki, tablice ali mobilni telefoni, moramo po polnjenju izklopiti iz vtičnice. Sicer ti polnilniki porabijo skoraj toliko energije kot med polnjenjem naprav. Glede na veliko število teh naprav lahko z izklapljanjem polnilnikov prihranimo veliko energije ter med 35 in 70 kg ogljikovega dioksida letno.

Jih res potrebujemo nenehno prižgane?
Najbolj zahrbtne pri porabi energije so tiste naprave, ki so prižgane ves čas, njihova poraba pa je vse prej kot zanemarljiva. Tu prevladujejo predvsem routerji, usmerjevalniki in televizijske signalne škatle. Tri take naprave, ki neprestano gorijo, lahko porabijo energijo v vrednosti 10 % stroška za energijo. Zato jih je smiselno ugašati ob neuporabi.