Risa že mesec dni na prostosti

6. 3. 2014

Ljubljana, 6. 3. 2014 - Pred natanko enim mesecem je zaradi podrtih ograj iz ljubljanskega živalskega vrta pobegnila samica risa. Oskrbniki jo še vedno iščejo, obenem pa priznavajo, da je v igri skrivalnic risa od njih veliko uspešnejša. Kljub številnim poskusom, je še niso našli, neuspešna pri iskanju je bila tudi Infodromova ekipa. A v ZOO pravijo, da ne bodo odnehali, dokler je ne najdejo.

Risa Rožnik se potepa po Rožniku
Kot smo poročali, so žled in njegove posledice uničil številna poslopja, ograde in ograje v živalskem vrtu v Ljubljani. Podrto drevje je podrlo ogrado risov in par je pobegnil. Samca so sicer dva dneva za tem ujeli v posebno past - živolovko, samica pa je še vedno na prostosti in jo iščejo. Najverjetneje se nahaja na Rožniku, kjer jo iščejo z dvema psoma sledilcema. Iskalni akciji se je pridružil tudi Infodrom.

Lov na riso neuspešen
Čeprav riso že ves mesec lovijo tako, da ji nastavljajo živolovke, jo iščejo s sledilnimi psi z GPS-ovratnicami in vestno preverjajo vse klice ljudi, ki menijo, da so žival opazili, pa ta še vedno ostaja v divjini. "Danes torej je 30 : 0,5 za risinjo," sporočajo iz ZOO-ja. Risa je menda zaživela kot drugi risi, ki niso v ujetništvu. Celoten Dnevnik iskanja rise lahko preberete tukaj.

O svojih dogodivščinah kar na Twitterju
V živalskem vrtu so prevzeli risovo poimenovanje Rožnik, ki se je prijelo na socialnih omrežjih, še posebej na Twiterju, kjer je neznani uporabnik v risovem imenu ustvaril račun. Da ris le misli, da je glavni maček v mestu, pa preko svojega računa na Twiterju sporoča Risinja Rožnik.

Al' prav je risa al' risinja?
Slovenski pravopis predpisuje, da uporabljamo besedo risa, kadar govorimo o samici risa. V živalskem vrtu pa so pojasnili, da biologi ZOO niso slavistim vendar že 24 let uporabljajo za samico izraz risinja in ne risa, saj se jim zdi to bolj razumljivo. Slovenski jezik je živ in se spreminja, so še dodali .

Največja mačka pri nas
Ris je naša največja domorodna mačka. Njegovo telo je dolgo do 130 centimetrov, rep do 20 centimetrov, težak pa je do 30 kilogramov. Samice so manjše in lažje. Zadnje noga ima daljše od sprednjih, zato v dolgih skokih lahko doseže plen. Če plen zgreši, ga ne zasleduje, ker ima majhno srce v primerjavi s telesnim volumnom in ni vzdržljiv. Kožuh je lisast, z lahkoto se prikrije v okolju. Zimska dlaka je gostejša in svetlejša. Ris zelo dobro sliši, vidi in voha. Živijo samotarsko življenje in lahko dočakajo od 14 do 17 let.

Ris je ogrožena žival
V Sloveniji sicer v divjini živi le še okoli 15 risov, vendar se ti ne sprehajajo po Rožniku, ampak poseljujejo nižinske ter gorske gozdove z obiljem starih in tudi podrtih dreves.

PV