Referendum o Krimu

12. 3. 2014

Na referendumu bodo prebivalci ukrajinskega polotoka Krim glasovali o tem, ali naj ta pripade Rusiji ali ostane v Ukrajini. Toda ali se lahko o tako pomembni stvari Krim odloči kar sam?

Na Krimu živijo pretežno Rusi
Pred drugo svetovno vojno je bil polotok Krim del velike države Sovjetske zveze, kamor sta spadali tudi Rusija in Ukrajina. Največja je bila Rusija. Po drugi svetovni vojni je Krim postal samostojna republika znotraj Ukrajine, ki ima svojo oblast. 60 % ljudi na Krimu ima ruske korenine in govori rusko. Ima svoje zakone in oblast. Želijo si, da polotok ne bi bil del Ukrajine, ampak da bi spet spadal k Rusiji. Zato so za nedeljo, 16. marca 2014 razpisali referendum, to je glasovanje, na katerem lahko državljani odločajo o pomembnem vprašanju v državi. Tokrat naj bi prebivalci odgovarjali, ali želijo, da je Krim del Rusije ali del Ukrajine.

Ali se lahko se lahko Krim kar sam odloči, kam bo spadal?
Vlada Ukrajine v glavnem mestu Kijev pravi, da Krim pripada Ukrajini, in da nihče ne sme države razkosati in si prisvojiti njenega dela. Referendum o odcepitvi Krima in priključitvi Rusiji pa je v nasprotju z ustavo Ukrajine. S tem se strinjajo tudi številni evropski in ameriški politiki. Poleg tega se bojijo, da bi morda Rusija kasneje vzela še druge dele Ukrajine, kjer živijo Rusi.

A ruski predsednik Vladimir Putin in številni prebivalci Krima jim odgovarjajo, da ima oblast, ki vlada na Krimu, vso pravico, da izpelje referendum o priključitvi Krima Rusiji. Vsak narod se lahko sam odloči, v kateri državi bo živel.