Rudarji v Hrastniku stavkajo naprej

12. 3. 2014

V Hrastniku je 130 rudarjev s stavko opozorilo na svoje pravice. Več dni so že preživeli v rovu, kjer bodo vztrajali, dokler ne dobijo plačila in bodo izpolnjene druge stavkovne zahteve. V Sloveniji je nekoč obratovalo na desetine rudnikov, zdaj pa le še dva. To sta rudnik v Velenju in rudnik Trbovlje-Hrastnik.

Rudarji bodo ostali v jami, dokler vodilni Rudnika Trbovlje-Hrastnik ne bodo poskrbeli za plačilo vsega, kar jim podjetje dolguje, dokler ne povedo, kdaj bodo rudnik dokončno zaprli, in dokler jim ne zagotovijo dela kje drugje ali pa omogočijo upokojitev.

Rudnik Trbovlje-Hrastnik je že nekaj časa v težavah, saj je podjetje močno zadolženo. To pomeni, da ima več dolgov kot pa zasluži. Prav zato nima denarja, da bi izpolnilo vse obveznosti. A delavci so prepričani, da morajo dobiti, kar jim pripada, in zato stavkajo.

Delo rudarja je izjemno zahtevno in naporno. Poteka v rovih, več sto metrov pod zemeljskim površjem. Ker pa se zaradi cenejše in kakovostnejše rude, ki je na voljo na svetovnem trgu, pri nas ta dejavnost čedalje manj izplača, je tudi rudarjev vedno manj. V Sloveniji je nekoč obratovalo na desetine rudnikov, zdaj pa le še dva. To sta rudnik v Velenju in rudnik Trbovlje-Hrastnik.