Protesti v Venezueli

13. 3. 2014

Venezuela je država, ki leži v Južni Ameriki in je bogata z nafto in rudami. V tej državi živi približno 30 milijonov ljudi, glavno mesto pa je Caracas.

V zadnjem mesecu je v tej državi precej napeto in nemirno. Ljudje namreč protestirajo, pri tem pa je umrlo že 25 ljudi.

Zakaj je prišlo do protestov?

Do marca 2013 je državo vodil zelo priljubljen predsednik Hugo Chavez. Bil je nadvse priljubljen med revnimi, ki so ga imeli za rešitelja. Prepričani so, da je Venezuelo spremenil na bolje: manj je bilo revnih in brezposelnih, starejši so dobili pokojnine, izboljšalo se je zdravstvo, osnovno šolanje pa je bilo brezplačno. Po drugi strani pa so bogatejši Chaveza kritizirali, da ni spodbujal kmetijstva in industrije, ni spoštoval svobode medijev ter da je dopuščal preveč nasilja.

Preden je Chavez lansko leto umrl, je kar sam izbral svojega naslednika, Nicolasa Manduro. Z novim predsednikom pa se je stanje v Venezueli še poslabšalo. Prebivalci so prepričani, da je še več nasilja in kriminala.

Med protesti je dal Mandura nekaj ljudi zapreti, kar je njegove nasprotnike še bolj razjezilo, zato zahtevajo naj odstopi oziroma naj razpiše nove volitve.