Zgodba o risi se je končala

15. 3. 2014

Risa Zoja se je 8. marca vrnila v živalski vrt v Ljubljani, a njeno zdravstveno stanje je postalo zelo resno. Imela zlomljeno nogo ter zelo slabo stanje zobovja. Ponoči se je risina zgodba tragično končala, saj je po zahtevni operaciji, ki jo je imela v četrtek, 13. marca, žal poginila.

Ko so riso pripeljali nazaj v Živalski vrt so jo veterinarji takoj pregledali. Hitra ocena je sprva pokazala, da ni shirana in da je fizično krepka, kasneje pa so ugotovili, da ima težave z zobovjem. Imela je namreč le en podočnik, eno huje vneto korenino, manjkalo pa ji je tudi precej zob. Ob selitvi v transportno kletko pa so opazili tudi, da je risa šepala in očitno je bilo, da je nekaj narobe z njeno nogo, kasneje so veterinarji ugotovili, da ima zlomljeno stegnenico.

V živalskem vrtu so takoj začeli s pripravo na operacijo in jo izvedli v četrtek, 13. marca. Riso je operirala veterinarska ekipa živalskega vrta Ljubljana in operacija je trajala dve uri in pol. Operacija je bila tehnično uspešna, zapletlo se je čisto na koncu, v fazi zbujanja. Risi je namreč padla telesna temperatura in veterinarji so se več ur trudili, da bi temperaturo dvignili na normalno. Risino življenje je viselo na nitki.

Ob njeni smrti je živalski vrt v sporočilu za javnost zapisal: "Vsi zaposleni in zunanji sodelavci, ki so nam pomagali, smo zelo žalostni in prizadeti, saj smo si več kot mesec dni prizadevali in naredili vse, kar je bilo v naši moči, da bi se njena zgodba srečno zaključila."

Več o zgodbi rise Zoje:

Risa že mesec dni na prostosti.

Na sledi pobegli risi.