Cirkus v šoli

19. 3. 2014

Si predstavljaš, da namesto seštevanja prinese učitelj matematike žogice in te začne učiti žongliranje? Pa kako zgraditi živo piramido, vrteti krožnik in še kaj! Spominja na cirkus, kajne? No, vendarle ne govorimo o cirkusu, ampak o šoli!

Učenje je pomembno, še bolj pomembno pa je učinkovito učenje, kar vključuje poslušanje, pogovarjanje, sodelovanje in zaupanje. Prav tako za vsakim uspešnim cirkusantom stoji veliko ur učenja in trdega dela. Obvladovanje trikov zahteva veliko preskušanja, medsebojnega zaupanja in vztrajnosti.

Mladi pedagogi in pedagoginje so se s to idejo združili v Cirkokrog in delujejo že vse od leta 2005. V okviru združenja razvijajo cirkuško pedagogiko, ki združuje neformalno izobraževanje otrok, mladih in odraslih. Društvo ima zdaj veliko žonglerjev, akrobatov, artistov iz Slovenije kot tudi iz drugih držav.

Zakaj cirkus? Je privlačen, spodbuja sodelovanje, razvija koordinacijo ter nudi obilico zabave. Prav tako krepi medsebojno zaupanje. Z njim lahko spodbujamo samozaupanje, samospoštovanje in samozavest. Popolna kombinacija za uspešno pedagoško delo. Več o cirkokrogu pa tukaj

Obiskali smo učence osnovne šole Dvor pri Žuženberku, katere so obiskali cirkuški pedagogi združenja Cirkokrog.

Kako smo se imeli med snemanjem?