J.K. Rowling rešiteljica Loone Liupke

21. 3. 2014

Kdo izmed vas je prebral knjige o Harryju Potterju? Tudi mi smo jih, seveda! Kdo pa je tvoj najljubši karakter? Mnoge je navdušila Loona Liupka, nenavadna deklica, ki nastopi v petem delu zgodbe o čarovniku Harryju.V filmu jo je upodobila igralka Evanna Lynch, katera pravi, da ji je Harry Potter rešil življenje. No, bolj natančno, avtorica zgodb o čarovniku, J.K. Rowling.

Evanna je bila že dolgo preden je dobila vlogo Loone, velika navdušenka knjig o Harryju Potterju. Želela si je zaigrati v filmu o mladem čarovniku, a je bila prepričana, da ji ne bo uspelo. Živela je v majhnem mestecu Termonfecken na Irskem, poleg tega je imela pri 11-letih hude težave s prehranjevanjem, imela je anoreksijo.

Kljub vsemu so jo knjige o Harry Potterju tako prevzele, da je nekega dne pisala avtorici J.K ter jo vprašala ali bi lahko zaigrala v katerem izmed filmov o mladem čarovniku. Evanna je dobila nenavaden odgovor.

J.K. Rowling ji je najprej napisala, da anoreksija uniči mlada dekleta ter da bo za vlogo v filmu morala najprej postati zdrava. Mladi Irki je njen odgovor dan potrebno motivacijo, da je premagala bolezen ter se prijavila na avdicijo za vlogo Lune Liupke leta 2007.

Med 15 000 dekleti je navdušila člane žirije. J.K pravi, da so imeli na koncu izbrane tri igralke za Luno, a nobena ne bi bila zares Luna, razen Evanne, za katero avtorica pravi, da je popolna.