14-letni Đorđe - mojster origamija

24. 3. 2014

14-letnik Đorđe ima neverjetne prste, ki ustvarjajo neverjetne stvaritve iz papirja. Med drugimi oblikujejo tudi najbolj zapleten origami na svetu.

Zgodovina umetnosti origami

Origami je skoraj tisoč let stara japonska umetnost zgibanja papirja. Ime izvira iz japonskega glagola 'oru', ki pomeni prepogibati ter samostalnika 'kami', kar pomeni papir. Origami se je razvil v višjem sloju prebivalstva, saj je bil papir zelo drag in so si ga lahko privoščili le bogati.

Danes origami izdelujejo različne skupine ljudi. Umetniki tako z origamijem izražajo svojo ustvarjalnost. Znanstveniki, arhitekti, fiziki in matematiki raziskujejo geometrijo origamijev zaradi njihove praktične uporabnosti. Origami uporabljajo celo zdravniki za zdravljenje. Veliko ljudi pa preprosto izdeluje origami iz zabave ter krepijo zbranosti, domišljijo ter ročne spretnosti.

Za enega najboljših mojstrov origamija na svetu velja Satoshi Kamiya, ki živi v prestolnici Japonske, v Tokiu. Mladega mojstra pa imamo tudi mi, to je 14-letni Đorđe, ki obvlada že najbolj zapleten origami na svetu. To je japonski zmaj, za katerega je potrebnih kar 20.000 korakov.

Kako je ta origami videti in kako spretne prste ima Đorđe, si poglej v prispevku. Če te je Đorđe navdušil lahko obiščeš spletno stran in si ogledaš še več njegovih izdelkov. Njegove mojstrovine pa lahko vidiš tudi tukaj, lajkaš pa ga lahko tudi na Facebooku.