Gvineja

23. 10. 2012

Gvineja, država na zahodu Afrike, ki ji po glavnem mestu pogosto rečemo tudi Gvineja – Conakry, je kar 12-krat večja od Slovenije. Pogosto jo zamenjujejo z njeno sosedo Gvinejo Bissau ali pa Ekvatorialno Gvinejo, pa tudi s Papuo Novo Gvinejo, ki leži na čisto drugem koncu sveta.

 

Gvinejski otroci niso kaj dosti drugačni od slovenskih, zanima jih mnogo stvari in so prav tako vedoželjni. Tako kot vsi tudi oni sanjajo o svoji prihodnosti. Njihovo otroštvo je zaradi težkih gospodarskih razmer, slabe zdravstvene oskrbe, težavnega dostopa do izobrazbe in drugega v marsičem oteženo. V svoji otroški naivnosti vidijo rešitev, tako kot njihovi starši, v odhodu v Evropo. Ta po njihovem mnenju ponuja vse, o čemer so kadar koli sanjali.

Prav v njihovim predstavah o Evropi se skriva odgovor na vprašanje, zakaj se toliko mladih Afričanov odloča za nevarno pot po Atlantskem oceanu do Kanarskih otokov, ki jo poskušajo prepluti na majhnih in nevarnih čolnih. Za mnoge se ta pot začne prav na obalah Gvineje ali sosednjega Senegala.

Na drugi strani si slovenski otroci Afriko predstavljajo po svoje. Njihove predstave temeljijo na ponavljajočih se novicah o revščini, lakoti, suši in drugih tegobah. Nekateri si Afriko predstavljajo kot prostranstvo savan in puščav, kjer se prosto sprehajajo številne eksotične živali. Poznajo jo po blatnih kolibah, kritih s slamo, in po razcapanih otrocih. Pa vendar – ali res vedo, kako živijo njihovi afriški vrstniki? Če verjamete ali ne, se gvinejski in nasploh afriški učenci o Evropi v šolah učijo več, kot se npr. njihovi slovenski vrstniki učijo o Afriki. Mladi v Gvineji tudi zelo radi poslušajo radio in berejo o širnem svetu.

Kdaj pa ste vi nazadnje prebrali kaj zanimivega o Afriki?

 
Več o življenju otrok na zasebni osnovni šoli v Gvineji, si poglej tukaj.