Japoncem prepovedali kitolov

1. 4. 2014

Mednarodni sodniki so Japoncem prepovedali kitolov na območju okoli Antarktike. Avstralska aktivistična skupina Sea Shepherd, ki se bori proti kitolovu, je izpeljala akcijo, v kateri so pri prepovedanem kitolovu zalotili Japonce. Ti trdijo, da so kite lovili v znanstvene namene, a jim sodišče ni verjelo, zato je lov na kite zanje prepovedan. Japonska je nad odločitvijo presenečena, a jo bo spoštovala.

Sodišče pritrdilo okoljevarstvenikom
Komisija za kitolov je že leta 1986 določila območje okoli Antarktike, kjer lov na kite ni dovoljen. Kot smo poročali, je avstralska aktivistična skupina Sea Shepherd, ki se bori proti kitolovu, izpeljala akcijo, v kateri so pri prepovedanem kitolovu zalotili Japonce. Japonci lova ne zanikajo, a trdijo, da kite lovijo v znanstvene namene. To je namreč dovoljeno. A okoljevarstveniki pravijo, da Japonci kitov ne lovijo za znanstvene namene, ampak za meso in zaslužek. Z ugotovitvami okoljevarstvenikov se strinja tudi Meddržavno sodišče v Haagu, ki je odločilo, da mora Japonska ustaviti kitolov na Antarktiki, saj pri tem ne gre za znanost, ampak za izključno komercialno dejavnost. Aktivisti upajo, da je to nov korak k popolni prepovedi kitolova po vsem svetu.

Lov na kite prepovedan od leta 1986
Mednarodna komisija za kitolov je že leta 189 določila 50 milijonov kvadratnih kilometrov veliko območje okoli Antarktike, kjer komericialni lov na kite ni dovoljen. Komisija se je za to odločila zaradi prevelikega ulova kitov, saj se je njihova populacija začela zmanjševati. V poznih 30 letih 20. stoletja je bilo ubitih več kot 50.000 kitov na leto.

Kitolov – za ali proti?
Začasna ustavitev kitolova ali moratorij žal ni bil uspešen pri preprečevanju izumrtja nekaterih vrst kitov. Kljub temu pa so mnenja o kitolovu različna. Kitolovu naklonjene države želijo, da se odpravi moratorij na lov tistih kitov, katerih populacije so si dovolj opomogle. Države, ki kitolovu nasprotujejo in okoljske skupine pa zatrjujejo, da so nekatere vrste še vedno ranljive, da je kitolov nemoralen in ga je treba prepovedati, ne glede na to, ali lov vpliva na izumrtje določenih vrst kitov. Svetovni sklad za naravo pravi, da je bilo 90 % ubitih severnih kitov bilo zaradi trčenja z ladjo. Zahtevajo omejitev gibanja ladijskega prometa na določenih področjih. Nekateri znanstveniki verjamejo, da je tudi onesnaževanje vzrok pri izumrtju nekaterih vrst.

Zakaj sploh lov na kite?
Kite lovijo predvsem zaradi njihovega mesa in olja. Kitovo meso je na jedilniku mnogih ljudi že tisočletja. Kitovo olje pridobivajo iz kitove masti, nekoč so ga imenovali tudi train, ime pa izvira iz nizozemske besede za solza ali kapljico. Uporabljali so ga za oljne svetilke, izdelavo mila in margarine. Danes se kitovo olje skoraj ne uporablja.

Poglej in preberi več o kitolovu v Južnem morju.