Kaj je laktozna intoleranca?

1. 4. 2014

"Zanima me, kaj je laktozna intoleranca?"
Grega, 12 let

Laktozna intoleranca pomeni, da naše telo ne prenaša mlečnih izdelkov. Intoleranca namreč pomeni, da naše telo ni toleratno do določenih snovi, se pravi, da jih ne sprejema. Bolezen laktozna intoleranca povzroča encim imenovan laktaza, ki v našem črevesju razgradi mlečni sladkor. Če encima nimamo ali ga imamo premalo, ob zaužitju mleka ali mlečne izdelke občutimo krče ali imamo drisko.

Pomanjkanje encima laktaze povzroča drisko
Laktoza je sladkor v mleku ali mlečnih izdelkih, zato ga imenujemo tudi mlečni sladkor. Encim laktaza pa je snov, ki v našem črevesju razgradi mlečni sladkor. Z njegovo pomočjo lahko prebavimo mlečne izdelke. Veliko otrok in odraslih ne proizvaja dovolj encima laktaza, zato imajo težave pri prebavljanju mleka in mlečnih izdelkov. To pomeni, da ko zaužijejo mleko ali mlečne izdelke, se laktoza ne razgradi in vsrka v telo. V črevesju ostane voda, ki povzroči napihnjenost in drisko. Pojavijo se lahko tudi krči.

Z boleznijo se lahko rodimo ali zanjo zbolimo kasneje
Laktozna intoleranca se lahko pojavi po rojstvu, ko nehamo uživati materino mleko in začnemo jesti tudi drugo hrano. Izločanje encima laktaza se takrat zmanjša pri vseh ljudeh. Pri ljudeh, ki so občutljivi na laktozo, se zmanjša do te mere, da imajo zaradi tega črevesne težave. Nekateri pa se lahko že rodijo brez encima laktaza in imajo tako celo življenje težave pri prebavljanju mlečnih izdelkov. V trgovinah lahko kupimo mleko ali mlečne izdelke, ki ne vsebujejo laktoze.


Zakaj laktozna intoleranca nastane?
Večina otrok po rojstvu razvije sposobnost izločanja encima laktaza, ki omogoča, da se laktoza, ki jo vsebuje materino mleko, razgradi na dve snovi: glukozo in galaktozo. Ko otrok raste, potrebuje več energije za zdravo rast in razvoj. Njegovo telo potrebuje tudi druge hranilne snovi in materino mleko ne zadostuje več. S tem, ko je tudi drugo hrano, se v črevesju zmanjša količina laktoze, zato tudi encim laktaza ne more več tako učinkovito razgrajevati glukoze in laktoze. A to se ne dogaja pri vseh ljudeh v enaki meri. Pri nekaterih ljudeh se delovanje encima laktaza zmanjša do te mere, da imajo zaradi tega črevesne težave.

Najpogosteje zbolijo starejši
Na laktozo je občutljivih kar 15 % Evropejcev. Pri nekaterih skupinah prebivalcev iz Azije, Afrike in indijanskih plemen pa so na laktozo občutljivi prav vsi. Za boleznijo sicer pogosteje zbolijo ljudje po 50. letu.

Postani Infodromov dopisnik!

Pošlji nam članek, fotografijo ali film na naš naslov infodrom@rtvslo.si 
in napiši, kaj se zanimivega dogaja v tvojem kraju ali na šoli.