Potres in cunami v Čilu

2. 4. 2014

Ponoči 2. aprila 2014, 14 minut pred drugo uro po našem času, se je šestdeset kilometrov od obale južnoameriške države Čile, ki je od Slovenije oddaljena več kot 12 000 km, zatreslo morsko dno, nato je potres povzročil cunami. Poročajo o smrtnih žrtvah.


Po podatkih ameriškega geološkega središča je bilo žarišče potresa le 20 kilometrov pod morskim dnom okoli sto kilometrov severozahodno od rudarskega pristaniškega mesta Iquique ob meji s Perujem.


Po potresu so oblasti izdale opozorilo pred cunamijem. Cunami je val, ki ga sproži potres na morskem dnu. Ogromen val, ki je lahko visok tudi več kot deset metrov, potuje proti obali, kjer poruši zgradbe ter poplavi ogromne površine. Zaradi nevarnosti cunamija so po potresu razglasili preplah ob obali držav Čile in Peru.


Več deset tisoč ljudi je hitro zapustilo domove in se umaknilo na višja območja, stran od obale. A že po nekaj urah so se lahko vrnili domov. Preplah so preklicali, saj cunami ni bil tako močan, kot so se sprva bali. Valovi, ki so dosegli obalo, namreč niso bili višji od dveh metrov.


Preglavice pa še vedno povzročajo izpadi električne energije in zemeljski plazovi, ki so ponekod zasuli ceste. Prebivalcem pomagajo pripadniki vojske in policije.