EU: avtomobili morajo biti tišji

3. 4. 2014

Nov zakon, ki so ga sprejeli Evropski poslanci, določa, da morajo avtomobili povzročati manj hrupa. S tem želijo poslanci zaščititi zdravje ljudi. Novi avtomobili bodo tako morali imeti nalepke, na katerih bo zapisan nivo hrupa, avtomobili pa bodo morali biti tišji.

Učinki vidni v šestih letih
Električni in hibridni avtomobili, ki so zelo tihi, bodo morali biti opremljeni z zvočnimi učinki, s katerimi bodo opozorili pešce, da se jim približujejo. Učinek novih pravil naj bi bil viden najpozneje v prihodnjih šestih letih, sprva pa bi veljala le za nove tipe vozil.

Hrup je zvočno onesnaženje
Hrup v okolju je vsak nezaželen ali škodljiv zunanji zvok, ki ga povzročajo človekove aktivnosti, vključno s hrupom v cestnem, železniškem in letalskem prometu in industriji. Hrup povzroča zvočno onesnaževanje.

Hrup vpliva na naše zdravje
Zaradi hrupa nismo le slabe volje in razdražljivi, ampak tudi slabše spimo ali ob dolgotrajni izpostavljenosti celo izgubimo sluh. Stalna izpostavljenost hrupu izčrpa telesne rezerve, ogrozi normalno delovanje organov ter povzroča tudi obolenja srca in ožilja. Raziskave Evropske agencije za okolje kažejo, da je polovica mestnega prebivalstva v EU zaradi cestnega prometa izpostavljena hrupu, ki presega 55 decibelov.

Hrupno pa je lahko tudi v šoli. V Infodromu smo raziskali, koliko hrupa je v šoli in kako se lahko pred njim obvarujemo.

O zvokih, hrupu in sluhu si lahko več prebereš tudi v Infomatu.