Vpliv posameznika na zakone EU

3. 4. 2014

Ali lahko sploh posameznik sploh vpliva na to, kakšne zakoni so v EU? Lahko. Državljani Evropske unije lahko svoje predloge uveljavijo prek evropskega poslanca ali pa jih z državljansko pobudo naslovijo neposredno na njene ustanove.

Obiščite evroposlanca
Če želite, da bi Evropska unija sprejela določene zakone, varovala pravice ali sprejela stališča do določene problematike, lahko obiščete evropskega poslanca in mu predlagate, naj z drugimi poslanskimi kolegi tak zakon, pobudo ali stališče predlaga evropskim ustanovam.

Državljanska pobuda
Drugi način pa je tako imenovana državljanska pobuda, ki se oblikuje tako, da državljan predlaga zakon v obravnavo evropskim ustanovam. Povezati se morate s somišljeniki sedmih evropskih držav. V enem letu morate za svojo pobudo zbrati najmanj milijon podpisov podpore državljanov Evropske unije. Ti so lahko v elektronski ali v pisni obliki. Ko jih zberete dovolj, mora predlog zakona obravnavati Evropski parlament. Tam skupina pred poslanci svoj predlog tudi utemelji. Poslanci nato o njem glasujejo.

Kako je sploh nastala Evropska unija? Odgovor v naši rubriki Podrobno pod lupo.

Še več o Evropski uniji, posameznih državah članicah, evru, evropskemu parlamentu in še čem, prebereš v kotičku za otroke na portalu Evropa.eu.