Majhen ugriz, velika težava

7. 4. 2014

Majhni, a hkrati zelo nevarni! Že veš za katere živali gre? Povejmo še, da se nas oprimejo, ko se dotikamo listja ali trave, sesajo kri in nas lahko okužijo z bakterijami ali virusi. To so klopi in pomlad je čas, ko jih pogosto srečamo v naravi. 13-letni Jure nam je povedal, kako se zaščititi pred klopi. Pravi, da je pomembno, da se obleče v svetla, gladka oblačila. Zakaj in kaj Jure še naredi preden odide v gozd, si oglej  v prispevku. Nevarnost klopov Klop se zadržuje na območjih listnatih gozdov na podrastju. Tam čaka na človeka gostitelja, saj za svojo rast potrebuje človekovo kri. Ko se mu gostitelj približa, se ga klop oprime. Da lažje ugrizne, si na telesu poišče mesta, kjer je koža tanjša - na zadnji strani kolenskega sklepa, pod pazduho ali v dimljah.  S posebno snovjo prepreči strjevanje krvi in kožo omrtviči. Nato začne sesati kri ali medcelično tekočino. Kako izvlečemo klopa? Načinov, kako odstraniti klopa, je več. Eden najbolj enostavnih je odstranitev s pinceto, kjer je pomembno, da klopa ne vrtimo. Pomembno je tudi, da preverimo, da v koži ni ostal kakšen del klopa. Na koncu moramo tisti del kože razkužiti z alkoholom. Pozor! Klopa ne smemo mazati z vazelinom, oljem ali s kako drugo maščobo, saj se lahko začne dušiti in lahko izloči še več sline in morebitnih virusov v kožo. Bolezni Klop je lahko okužen s tako imenovanim klopnim meningoencefalitisom in lajmsko o boreliozo. Sicer je to bolj redko, a če nas piči okužen klop, lahko hudo zbolimo. Visoka temperatura, slabo počutje, glavobol, rdeči kolobarji okoli mesta vboda… vse to so znaki, ki nam sporočajo, da moramo takoj k zdravniku! Lani je po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje v Sloveniji za lajmsko boreliozo zbolelo 6938 oseb, zaradi meningoencefalitisa pa 310 oseb. Kaj pa je s klopi na psih? Torej, v Sloveniji so klopi, ki jih najdemo na psih, enaki kot pri ljudeh. Imenujemo jih gozdni klopi. To je najbolj razširjena vrsta klopa, poleg človeka in psa, ti klopi napadejo tudi govedo, domače mačke in ovce.Pasji klop pa je druga vrsta klopa, ki je bolj razširjen proti jugu, v Istri, Kvarnerju in v Dalmaciji. Če ugotovimo, da ima slovenski pes pasjega klopa, se največkrat izkaže, da je bil pred dnevi na počitnicah na jugu.

Svetovni dan zdravja 2014

Danes, 7. aprila 2014, je tudi svetovni dan zdravja, ki  je letos posvečen boleznim, ki jih prenašajo prenašalci, med katere spadajo tudi klopi. Poleg le-teh so to še drugi členonožci, kot so komarji, uči in bolhe.
Po svetu so ravno bolezni, ki jih povzročajo omenjene živali, izjemno pogoste ter predstavljajo kar 17 % vseh nalezljivih bolezni.