Usposabljanje za življenje v centru CIRIUS Vipava

13. 12. 2019

Letos ste mladi že lahko obiskali karierne sejme, v začetku leta 2020 pa bodo na vrsto prišli tudi informativni dnevi. Z vtisi in podatki od tam si boste lahko pomagali pri odločitvi, kje nadaljevati šolanje, ki vam bo pomagalo na poti do samostojnega življenja. Vaši vrstniki, ki bivajo ali se šolajo v centru Cirius Vipava, pa veščine pridobivajo v programu dodatnega usposabljanja otrok in mladostnikov.

Življenje v centru CIRIUS

Žan je osmošolec, ki je rad na vrtu Centra za izobraževanje, rehabilitacijo in usposabljanje Vipava, v katerem bivajo ali se šolajo otroci s posebnimi potrebami. Na dvorišču so namreč tri domače živali, za katere skrbi. 

Skrb za živali oziroma delo na kmetiji je le ena od veščin, ki jih je Žan pridobil v programu dodatnega usposabljanja. Uči se tudi gospodinjskih opravil. Klavdija pa se uči opravljati pisarniška dela: spretna je z računalnikom, na katerem oblikuje voščilnice, pri fotografiranju ji pomaga po meri narejen nosilec za tablico. 

Iz Vipave smo krenili v Ajdovščino, kjer v ateljeju Stvari devetošolka Ljubica ustvarja nakit in se uči ročnih spretnosti. Nakit, ki ga izdeluje, je že prodajala na božični tržnici v Lavričevi knjižnici. Znanje, ki ga pridobivajo najstniki, pa jim bo tudi sicer pomagalo v življenju.