Mednarodni dan brezdomnih otrok

12. 4. 2014

12. aprila je dan brezdomnih otrok, katerega glavni namen je ozavestiti ljudi o vse večjem številu mladoletnih otrok, ki spijo na evropskih ulicah.

Število otrok, ki nimajo domov, se je v zadnjih letih zelo povečalo. V Veliki Britaniji kar za 12 odstotkov, na Irskem kar 43 odstodkov, na Danskem pa se je število kar podvojilo.

Te otroke je težko prepoznati ali opaziti, čeprav jih je čedalje več. Prav tako še vedno ostaja malo podatkov o otrokih iz vse Evrope, ki noči prespijo kar na ulicah.

Kdo so brezdomni otroci?

To so mladoletniki, ki so pobegnili od doma ali pa so pobegnili iz institucionalnega varstva, nekateri so brez spremstva vstopili v Evropsko unijo. Ti otroci so še posebej izpostavljeni nevarnostim, ki so zunaj na ulicah: droge, spolno izkoriščanje in posilstva. Prav tako jih pogosto ulica vzgoji v prestopnike, zagrešijo tudi mnogo kaznivih dejanj.

Pomembno je torej, da vse več teh otrok prepoznamo ter se posvetimo zmanjševanju števila brezdomnih mladoletnikov. Ključno je, da so otrokom na voljo ustrezna zatočišča ter da dobijo strokovno pomoč, ki jo zagotovo potrebujejo.

V Brazilijo so za otroke iz ulice priredili nogometno prvenstvo.