Lokalne volitve 2018

19. 11. 2018

V nedeljo so po vsej Sloveniji polnoletni državljani volili župane in občinske svetnike, ki bodo posamezno občino vodili naslednja štiri leta.

Občino sestavlja območje enega ali več naselij. Ker imajo tamkajšnji prebivalci določene skupne interese, jim mora občina zagotavljati osnovno šolanje, zdravstveno oskrbo, pošto, banko, knjižnico. Vsako občino zastopa župan in občinski svet. Kaj je njihova naloga si lahko ogledate spodaj.

V 156 občinah so izvolili novega župana, kar pomeni, da je kandidat prejel več kot 50 % vseh glasov. V preostalih 56 občinah pa so bili rezultati volitev bolj tesni, nihče ni namreč prejel več kot 50 % vseh glasov. Kandidata z največ glasovi se bosta morala pomeriti v drugem krogu volitev. V 35 občinah je bil na glasovnicah le en kandidat. V Sloveniji imamo 212 občin. Pravico do glasovanja je imelo 1.701.265 volivcev, do sedme ure včerajšnjega dne jih je glasovalo 50,67 %.

LJUBLJANA: Zmagal je sedanji župan Zoran Janković z 60,65 % glasov.

CELJE: Tudi v Celju svoje dolgoletno županovanje nadaljuje Bojan Šrot.

KOPER: V Kopru volivce čaka ponovno glasovanje. Največ glasov sta namreč prejela Boris Popovič in Aleš Bržan.

KRANJ: Kranjčani bodo 2. decembra izbirali med Matjažem Rakovcem in Zoranom Stevanovićem.

MARIBOR: V Mariboru se je za županski stolček potegovalo kar 18 kandidatov. Ker nihče od kandidatov ni prejel več kot 50 % glasov volivcev, se občini obeta drugi krog volitev. Pomerila se bosta Sašo Arsenovič in Franc Kangler.

MURSKA SOBOTA: Župan Mestne občine ostaja Aleksander Jevšek.

NOVO MESTO: Tudi v Novem mestu je volivce najbolj prepričal aktualni župan Gregor Macedoni.

PTUJ: Na Ptuju bo županske volitve odločil drugi krog, kandidirala bosta Nuška Gajšek in Štefan Čelan.

SLOVENJ GRADEC: Tudi občane Slovenj Gradca čaka drugi krog volitev. Odločali se bodo med Andrejem Časom in Tilnom Kluglerjem. VELENJE: Že tretji mandat je prejel Bojan Kontič.

Drugi krog volitev, v občinah, kjer noben kandidat ni prejel več kot 50 % glasov, bo potekal 2. decembra.