Jeruzalem je pomembno mesto za Izraelce in Palestince

18. 5. 2018

Spor med Izraelci in Palestinci, ki traja že desetletja, je zdaj poglobila odločitev predsednika ZDA Donalda Trumpa. Ta je ameriško veleposlaništvo v Izraelu iz Tel Aviva preselil v Jeruzalem. Palestinci v Gazi, ki so zaradi obletnice Izraela in fatve že več tednov protestirali, so se ob meji zbrali v še večjem številu in zažigali gume. Izraélska vojska pa je protestnike ob meji napadla s solzivcem in strelnim orožjem. Ranjenih je bilo več kot 2500 Palestincev, več kot 60 jih je umrlo. Pojasnjujemo, zakaj je Jeruzalem tako pomembno mesto tako za Palestince kot Izraelce.

Jeruzalem je mesto, kjer živijo ljudje treh različnih verskih skupnosti: judje, muslimani in kristjani. Judje imajo po večini izraélsko državljanstvo in v mestu svoj najsvetejši verski objekt, Zid objokovanja, večina muslimanov in kristjanov pa je Palestincev. Za muslimane sta najpomembnejši mošeji Al Aksa in Svetišče na skali, za kristjane pa cerkev Božjega groba, kjer naj bi bil križan in pokopan Jezus Kristus.

Kmalu po razglasitvi neodvisnosti Izraela se je mesto razdvojilo
Zahodni Jeruzalem je ostal pod nadzorom Izraela, v vzhodnem delu mesta pa so živeli Palestinci. Po vojni leta 1967 je Izrael prevzel nadzor nad celotnim mestom in ga razglasil za prestolnico svoje države. A tega mednarodna skupnost ni priznala. Po posebnem sporazumu med Izraelci in Palestinci iz leta 1993 naj bi o končnem statusu Jeruzalema odločali na mirovnih pogajanjih. Tudi Palestinci si želijo svojo državo, vzhodni Jeruzalem pa za svoje glavno mesto. Odločitev ZDA Palestinci tako razumejo kot podporo Izraelu in zato že več tednov protestirajo. A Izrael vztraja, da mu zaradi zgodovinskih, verskih in političnih razlogov pripada celotni Jeruzalem.