Kako je nastal Izrael

18. 5. 2018

14. maja je minilo točno 70 let od razglasitve samostojne države Izrael. Po drugi strani pa ta obletnica za Palestince pomeni 70 let nakbe, ali slovensko katastrofe, saj so bili milijoni pregnani s svojih domov. Zatekli so se na Zahodni breg, v Gazo in sosednje države ali pa so bili prisiljeni živeti pod strogim režimom izraelske države. Poglejmo, kako je nastala država Izrael in kaj to pomeni za Palestince.

Ozemlje današnjega Izraela je bilo v 10. stoletju pred našim štetjem pomemben del izraelskega kraljestva
Tu so živeli ljudje judovske vere, zato jim rečemo tudi Judje. Pred približno 2000 leti pa so to ozemlje osvojili Rimljani in Jude izgnali. Razselili so se predvsem po različnih delih Evrope.

Proti koncu 19. stoletja si je vedno več Judov ponovno želelo imeti svojo državo
A ne kjer koli, ampak na ozemlju, kjer so nekoč že živeli. Ta želja je bila še močnejša po drugi svetovni vojni, ko je bilo zaradi nacističnega nasilja ubitih okoli 6 milijonov Judov. Množično so se začeli preseljevati na območje današnjega Izraela. A območje je bilo že poséljeno. Že stoletja so tam živeli Arabci, ki jih imenujemo Palestinci. Tudi oni so trdili, da je to njihov dom, in ga niso želeli zapustiti.

A vseeno je judovski politik David Ben Gurion 14. maja 1948 v Palestini razglasil nastanek države Izrael
Dan kasneje so številne arabske države napadle Izrael. Ta je v vojni zmagala in zasedla skoraj celotno palestinsko ozemlje. Veliko Palestincev je moralo zapustiti svoje domove, zbežali so v sosednje države, v Gazo in na Zahodni breg. Na teh ozemljih sedaj živijo za zidovi, na skrčenem in z nadzornimi točkami prepredenem ozemlju. Izrael nadzira te točke, oskrbo z vodo in elektriko. Med Izraélci in Palestinci je vse od takrat tudi veliko nasilja in sporov. Mednarodna skupnost si že dalj časa prizadeva, da bi z različnimi mirovnimi procesi spor rešili, a za zdaj neuspešno.