Aljažev stolp spet na vrhu Triglava

4. 10. 2018

Prenovljeni stolp so s helikopterjem vrnili na svoje mesto.

7. septembra je več sto domačinov, novinarjev in drugih nekaj minut pred 10. uro na heliodromu v Mojstrani pričakalo prihod Aljaževega stolpa, ki je prvič v svoji 123-letni zgodovini zaradi vzdrževalnih in restavratorskih del zapustil vrh Triglava. Po dobrih treh tednih restavratorskih del, so včeraj malo pred 12. uro Aljažev stolp vrnili na svoje mesto. 

Stolp, ki je bil leta 1999 razglašen za kulturni spomenik, so po spustu v dolino 7. septembra najprej odpeljali v Ljubljano v atelje restavratorskega centra, kjer so opravili določene raziskave in še enkrat opravili dokumentiranje, potem pa so ga odpeljali v kovinarsko delavnico podjetja KOV na Jesenice. Največ poškodb je bilo površinskih, stolp pa je imel skozi pestro zgodovino več preoblek: med drugim je bil med malarsko vojno odet v barve slovenske in italijanske trobojnice, v času socializma po 2. svetovni vojni je imel rdečo preobleko in zvezdo na vrhu, danes pa je odet v sivo barvo.

Tudi po prenovi je barva ostala svetla, brez poudarjanja konstrukcijskih elementov, streha pa bo znova nekoliko temnejše barve. Prav tako bo v prvotni barvni zasnovi pobarvan napis Aljažev stolp.

Foto: Televizija Slovenija